Ingezonden persbericht

(Bericht afkomsit van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog')

P E R S B E R I C H T

Komende zaterdag burgerinspectie naar kernwapens op Volkel

Utrecht, 15 januari 2003 - Komende zaterdag 18 januari vindt een burgerinspectie plaats naar de Amerikaanse kernwapens op de Vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog', een samenwerkingsverband van ruim 200 organisaties, heeft hiertoe het initiatief genomen. Bij de inspectie zullen ook de Tweede Kamerleden Farah Karimi (GroenLinks) en Krista van Velzen (SP) aanwezig zijn.

De burgerinspectie sluit aan bij acties en demonstraties in de Verenigde Staten, waar 18 januari (Martin Luther King-dag) is uitgeroepen tot nationale dag tegen de oorlog.

Naast Irak moeten ook de VS duidelijkheid verschaffen over hun massavernietigingswapens. Van de Nederlandse en de Amerikaanse overheid mag dezelfde openheid worden verwacht over massavernietingswapens die ook van Irak wordt verwacht.

Inspecteurs vanuit heel Nederland en uit diverse andere Europese landen, zullen zaterdag vanaf ongeveer 12.30 uur proberen de basis te betreden om daar informatie over kernwapens te verzamelen en om druk uit te oefenen op de regering en defensie om de gewenste openheid te geven. Bij eerdere onaangekondigde inspecties werd al het onomstotelijke bewijs voor de aanwezigheid van deze wapens op Volkel gevonden.

Bij de hoofdpoort (Zeelandsedijk 10, Volkel) zal vanaf 13.00 uur een kleine manifestatie plaatsvinden, waar ondermeer de Tweede Kamerleden Krista van Velzen (SP) en Farah Karimi (GroenLinks) zullen spreken. Voor deelnemers aan de inspectie en de manifestatie vertrekken om 12.00 uur speciale bussen vanaf de NS-stations Nijmegen en Den Bosch. Ook vanuit Amsterdam vertrekt een bus.

De burgerinspectie is een vervolg op een brief, die het Platform op 18 december vorig jaar aan de Amerikaanse Ambassade in Den Haag zond, waarin middels een alternatieve resolutie, gebaseerd op Veiligheidsraadresolutie 1441, openheid ge-eist wordt over de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Nederland. Op deze brief kwam geen reactie.

Deze houding van de Amerikaanse Ambassade is volledig in lijn met het al jarenlang gevoerde beleid van zwijgen, door zowel de Nederlandse als de Amerikaanse overheid, over de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Nederland. Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' vindt dat waar terecht openheid van zaken en ontwapening van Irak ge-eist wordt, deze verplichting, ook volgens bindend internationaal recht, wereldwijd moet gelden.

De burgerinspectie op Volkel staat ook in het kader van de aanloop naar de wereldwijde aktiedag tegen de oorlog op zaterdag 15 februari, wanneer in Amsterdam en talloze andere steden in onder meer Europa, Azie en Afrika grote demonstraties plaatsvinden tegen een oorlog tegen Irak.

Gelijktijdig met de inspectie vindt in de schouwburg in Uden (6 kilometer vanaf de vliegbasis) een verkiezingsbijeenkomst van het CDA plaats, waarbij onder meer premier Balkenende aanwezig is. De bezoekers van deze bijeenkomst zullen worden geinformeerd over de vlakbij liggende kernwapens en worden uitgenodigd aan de inspectie deel te nemen.


---

Noten voor de redactie:


* Meer informatie via het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' 030-2714376 of 06-10328106 (Mark Akkerman),
email: o43@kerkenvrede.nl


* Contact op zaterdag 18 januari:
0413-275723 (Vredescentrum Volkel)
06-23340820 (Mariette Moors)
06-51152499 (Rob Boogert)


* Websites: http://www.wereldcrisis.nl en http://vredessite.nl Zaterdag is actueel nieuws te vinden op:
http://vredessite.nl/nieuweoorlog/2003/acties1801.html


-- Lees ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers - vraag proefnummer! Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl