Stichting TELEAC/NOT TeleScoop Nieuwsbrief

Aanstaande zaterdag in TeleScoop Magazine

* Stemcomputers zijn ondemocratisch

* Als je stemt met een rood potloodje is de stemming voor iedereen eenvoudig te volgen en te controleren. Zodra er een computer in het spel komt, wordt het proces oncontroleerbaar. Dat zegt de cryptograaf Niels Ferguson. Een klein groepje techneuten krijgt de macht over onze verkiezingen, die daarmee oncontroleerbaar en dus ondemocratisch worden. Het ontwerp van hard- en software is voor veel mensen niet te begrijpen, maar het bedrijf Nedap, dat de stemmachines in Nederland levert, houdt de ontwerpen ook strikt geheim. Ferguson gaat in discussie met Hans Haleber van Nedap.
* Hoe slim gaan politieke partijen om met internet?
* VVD, SP en D 66 gaan het meest bewust en slagvaardig om met interet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Circus Blankesteijn naar de domeinnamen die deze partijen hebben geregistreerd en naar de sites die men op deze domeinen vindt.
* Alle partijen hebben een site, maar hoe zit het met de individuele kandidaten? Onlangs moest het CDA een heftig juridisch gevecht voeren om het internetdomein janpeterbalkenende.nl terug te krijgen van een domeinkaper. Zijn zij ook de de andere kandidaten te snel af?
* Interactief televisie kijken

* Zal het er dan toch van komen? Omroepen en kabelbedrijven praten al jaren over interactieve televisie, maar zijn nauwelijks tot iets gekomen. SBS6 experimenteert ondertussen met de website van Stem van Nederland. Nog geen echte iTV. Dat zal veranderen nu Fujitsu Siemens een apparaat op de markt brengt waarmee elke TV interactief gemaakt kan worden.
* De computer als perceptuele ervaringsmachine
* Computers met toetsenborden en monitoren hebben hun langste tijd gehad. Deze week hield prof. dr. Peter Werkhoven een oratie waarin hij vooruitblikt. Ons geheugen zal meer en meer worden ondersteund door de techniek. De aantekeningen die we tegenwoordig maken in een Palm-computer of PocketPC zijn slechts het begin.
* Surround Sound

* In deel twee van onze serie over surround sound aandacht voor de hardware. Welke standaarden zijn er, wat betekenen al die afkortingen. En hoeveel luidsprekers heb je eigenlijk nodig? TeleScoop Magazine
Uitzending: zaterdag 18 januari 2003 17.02 - 18.00 uur op 747AM Dit programma is na uitzending in realaudio te beluisteren op onze website: www.telescoop.nl.


---

Eerder vandaag in TeleScoop Actueel

* De wildgroei aan gadgets in de auto vormt een bedreiging voor de verkeersveiligheid.
* De stemcomputer bedreigt de democratie.

* Microsoft treft zijn eerste schikking: de inwoners van Californië krijgen samen 1,1 miljard dollar.
* De hoogtepunten van de Consumer Electronics Show in Las Vegas.
* Muziekindustrie maakt afspraken over kopiëren. TeleScoop Actueel
Uitzending: elke woensdag 13.30 - 14.00 uur op 747AM Dit programma is in realaudio te beluisteren op onze website: www.telescoop.nl.