Stichting TELEAC/NOT RADIO
PERSBERICHT

TELESCOOP MAGAZINE

Zaterdag 18 januari 2003 17.02 - 18.00 uur
Teleac op 747 AM Teleac en na uitzending op www.telescoop.nl

Hoe slim gaan politieke partijen met internet om?

VVD, SP en D'66 gaan het meest bewust en slagvaardig om met interet. Dat blijkt uit een onderzoek van het radioprogramma TeleScoop naar de domeinnamen die deze partijen hebben geregistreerd en naar de sites die men op deze domeinen vindt.

Alle partijen hebben een site, maar hoe zit het met de individuele kandidaten? Onlangs moest het CDA een heftig juridisch gevecht voeren om het internetdomein janpeterbalkenende.nl terug te krijgen van een domeinkaper.

VVD en CDA blijken nu alle namen van hun eerste tien kanditaten te hebben geregistreerd dat zijn dus domeinen van de vorm maximeverhagen.nl en gerritzalm.nl. SP en D'66 hebben negen van de tien, hetgeen te wijten valt aan de veel voorkomende namen Bert Bakker en Jan de Wit, die blijkbaar al door naamgenoten in beslag waren genomen. GroenLinks heeft er zeven, de PvdA vijf. Slecht scoren LPF (2) en Leefbaar Nederland (1). LN heeft allen de naam van de nummer twee, dickjense.nl, omdat haitskevandelinde.nl ook door een domeinkaper is ingepikt.

Wat doen de partijen met die namen? Bij SP en VVD zijn alle domeinen verbonden met webpagina's over de betreffende kandidaten. Bij D'66 en ChristenUnie is dat met acht van de tien kandidaten het geval, al zijn bij de ChristenUnie de meeste pagina's nog in aanbouw. Bij het CDA en GroenLinks zijn de meeste van de geregistreerde domeinen nog niet in gebruik. Saillant: het domein van de ict-woordvoerder van GroenLinks, keesvendrik.nl, is wel geclaimd maar ligt braak.

TeleScoop is het wekelijks magazine van Teleac Radio over de nieuwe media, techniek en communicatie.

Presentatie : Willem Jan Hagens
Productie: Mark Beekhuis;
035-6293250; mark.beekhuis@teleacnot.nl
Eindredactie: Willem Jan Hagens
035-6293296; willem.jan.hagens@teleacnot.nl