INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK


Kiezen met Kandidaat op Maat
Internetprogramma selecteert de juiste kandidaat bij uw partij

Stel dat u wel weet op welke partij u a.s. woensdag wilt stemmen, maar nog niet op welke kandidaat. In dat geval biedt Kandidaat op Maat uitkomst. Dit programma op Internet helpt de kiezer een handje bij het zoeken naar één van de kandidaten die op de kieslijsten staan vermeld. De keuze gaat immers niet alleen tussen Balkenende, Bos of Zalm; er zijn nog honderden andere kandidaten waarop u kunt stemmen.

Met het programma kunt u heel eenvoudig uit één van de ruim 500 kandidaten degene zoeken die het best bij u past. Daarbij heeft u de keuze uit partij, geslacht, geboortejaar en provincie. Zo kunt u bijvoorbeeld een zoekopdracht geven voor een vrouw, woonachig in Zuid-Holland, kandidaat voor de SP, in de leeftijd van 30 tot 40 jaar. Of voor een man van middelbare leeftijd die voor de ChristenUnie op de kieslijsten in de provincie Groningen staat. Binnen enkele seconden levert het programma de kandidaat of kandidaten die aan deze selectiecriteria voldoen. Ook is het ook mogelijk de kandidatenlijsten per partij op te vragen.
Als er meer informatie over de kandidaat bestaat, bijvoorbeeld een eigen website, dan wordt de betreffende link weergegeven.

Nederland telt 19 kieskringen, die elk een (deel van een) provincie omvatten. Omdat niet alle kandidaten overal in Nederland verkiesbaar zijn, staat bij de gegevens per kandidaat vermeld in welke kieskringen zij verkiesbaar zijn, alsmede de plaats die zij innemen op de lijst van hun partij.

Initiatiefnemer van het Internetprogramma is het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) uit Amsterdam, onder meer verantwoordelijk voor de website www.stemwijzer.nl, één van de drukst bezochte Internetsites van dit moment.
U vindt Kandidaat op Maat als een van de links op de website www.allesoverdeverkiezingen.nl, de verkiezingssite van het IPP.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Nico Bloot, IPP voorlichting, tel. 06 21.46.49.84

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel het bevorderen van politieke en maatschappelijke participatie. U kent het IPP van: de StemWijzer, Wegwijsdagen, Scholierenverkiezingen (20 januari), Opiniewijzers, www.allesoverdeverkiezingen.nl,
www.verkiezingsaffiches.nl en andere activiteiten.

18.01.03

18 jan 03 12:16