Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 18-01-2003
Persberichten district Maastricht (HP 13.10 uur) Zaterdag 18 januari 2003

Sittard, districtelijke verkeerscontrole.
Vrijdagavond en zaterdagmorgen heeft in het district Sittard een grote verkeerscontrole plaatsgevonden. De nadruk bij de controle lag op het controleren van de wettelijke bepalingen die op taxivoertuigen van toepassing zijn.
Aan de controle, die tussen 19.00 en 04.00 uur gehouden werd, namen reguliere politieagenten, alsmede agenten van de vrijwillige politie van de regio Limburg-Zuid deel. Daarnaast leden van de Koninklijke Marechaussee, leden van de Douane en leden van de inspectie Verkeer en Waterstaat. In totaal 45 personen.
De controles werden uitgevoerd op vier statische posten afwisselend door het gehele district Sittard en drie mobiele voertuigen die rijdende voertuigen stilhielden en daarna controleerden. Tijdens de controle werden 388 motorvoertuigen en de bestuurders daarvan aan een uitgebreide controle onderworpen. Daarvan waren 57 taxivoertuigen. Er werden in het totaal 93 processen-verbaal opgemaakt vanwege overtredingen van uiteenlopende aard.

Zo werden 15 processen-verbaal opgemaakt omdat de verplichte autogordel niet gedragen werd. 20 processen-verbaal werden opgemaakt omdat de verlichting van voertuigen in gebreke was. 19 maal bleken de autopapieren niet in orde te zijn. Verder werden bestuurders bekeurd omdat zij geen helm droegen, geen bromfietscertificaat getoond kon worden, gereden werd met autos met geblindeerde ramen en er technische gebreken werden vastgesteld, waaronder gebreken aan remmen. Van vier autos bleek de algemene Periodiek Keuring verlopen te zijn.

Tegen bestuurders van taxis werd 10 maal proces-verbaal opgemaakt wegens specifieke taxi overtredingen. Zo bleken rittenstaten en werkmappen niet of onvolledig ingevuld te zijn. In een geval vervoerde een chauffeur meer personen (9) in zijn taxibus een meer dan wettelijk is toegestaan. Een taxichauffeur kreeg na overleg met de Officier van Justitie een boete van 2200 euro opgelegd omdat er helemaal geen vergunning voor het gebruikte voertuig was afgegeven. De boete werd ter plaatse betaald.

Drie automobilisten (geen taxichauffeurs) bleken onder invloed gereden te hebben. Twee daarvan kregen in verband met een kleine overschrijding van het wettelijk toegestane alcoholpromillage een transactievoorstel van 190 euro opgelegd. Van een bestuurder werd in verband met een hoger dan 1.3 alcoholpromillage het rijbewijs ingevorderd. Hij zal zich bij de Officier van Justitie moeten verantwoorden.

Geleen, afperser aangehouden.
De politie heeft vrijdagmiddag 16 januari 2003 in Geleen een 37 jarige inwoner van Geleen aangehouden als verdacht van het plegen van een afpersing. Hij bood aan de eigenaar zijn gestolen auto aan terug te geven voor 1000 euro. De afperser werd bij de transactie aangehouden. In de nacht van donderdag op vrijdag werd in Urmond de auto van een inwoner van die plaats gestolen. Vrijdagmorgen deed de eigenaar van de auto bij de politie aangifte van de diefstal. In de auto waren ook de autopapieren en een rijbewijs blijven liggen. Vrijdagmiddag kreeg de eigenaar van de auto een telefoontje thuis met de vraag of hij zijn auto wilde terugkopen voor een bedrag van 1000 euro. De eigenaar ging op het voorstel in maar waarschuwde wel meteen de politie. In plaats van de eigenaar van de auto ging een politieman naar de plaats van de afspraak, het station Oost in Geleen. Daar werd de politieman benaderd door de onbekende man die contact maakte. Samen werd naar de plaats waar de auto geparkeerd stond gelopen. Onderweg vroeg de onbekende man ook naar het geld. Nadat genoeg bewijs was vergaard dat de onbekende man ook wel de afperser was werd deze rond 15.30 uur aangehouden. In zijn kleding droeg de aangehouden verdachte inbrekerswerktuigen. De afperser bleek een 37 jarige inwoner van Geleen te zijn. Hij werd ingesloten voor verder onderzoek en is inmiddels in verzekering gesteld.