Politie Rotterdam-Rijnmond

Uitgave zaterdag 18 januari 2003

* VERDACHTE DOODSLAG OVERVAL KATENDRECHTSE LAGEDIJK GEARRESTEERD

In de vroege morgenuren van vrijdag 17 januari is in Utrecht een 43-jarige man uit Hellevoetsluis aangehouden. Hij wordt verdacht van de overval op een juwelierszaak aan de Katendrechtse Lagedijk en van doodslag op de 52-jarige juwelier uit Spijkenisse, die bij dit misdrijf om het leven kwam.
De overval vond plaats op zaterdagmiddag 11 januari j.l. aan het einde van de middag kort voor sluitingstijd. Er kwam een man de zaak binnen, waarna de winkelier met een voorwerp op zijn hoofd werd geslagen. Er werd brand gesticht, waarna de dader(s) zich uit de voeten maakten. De brandweer had het vuur snel onder controle en trof het slachtoffer ernstig gewond aan. Hij werd naar het EMC gebracht waar hij enige uren later overleed. De recherche van het district Zuid van de politie Rotterdam - Rijnmond stelde een onderzoek in. Er werd een rechercheteam geformeerd en door intensief onderzoek kon na een paar dagen de identiteit van de verdachte worden vastgesteld. Naar aanleiding van dit onderzoek en in overleg met het Openbaar Ministerie werd de man gesignaleerd. In de gemeente Utrecht raakte de verdachte vrijdagmorgen betrokken bij een kleine aanrijding, waarna hij door de politie van het bureau Marcopolo in Utrecht kon worden aangehouden. De verdachte liep geen verwondingen op. Hij is inmiddels overgebracht naar Rotterdam en ter beschikking gesteld van het rechercheteam. Het onderzoek wordt voortgezet. (De Persofficier)


* ZES VERDACHTEN BIJ POLITIE-ACTIE WEST-KRUISKADE

ROTTERDAM - Personeel van de wijkpolitie van het district Rotterdam-Centrum heeft vrijdagmiddag en -avond, met ondersteuning van cameratoezicht, op de West-Kruiskade en omgeving acties gehouden in het kader van 'Keep on Cleaning'. Dit ter bestrijding van de overlast, de acties waren met name gericht op dealers en gebruikers.
In totaal werden zes mensen aangehouden voor het dealen van drugs, openlijk gebruik en het in bezit hebben van een steekwapen. Vijf mensen kregen een verblijfsontzegging. Verder zijn er zes oproepingen uitgeschreven voor overtreding van de Algemeen Plaatselijke Verordening. Er werden 95 eenheden heroïne en cocaïne in beslag genomen, alsmede twee messen. Eén verdachte is overgedragen aan de Vreemdelingendienst.


* TWEEËNDERTIG AANHOUDINGEN BIJ ACTIE PREVENTIEF FOUILLEREN

ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Zuid heeft van vrijdagmiddag tot zaterdagmorgen vroeg voor de twaalfde keer in de Tarwewijk een actie preventief fouilleren gehouden in het kader van de bestrijding van het wapenbezit. Daarbij werden in totaal 32 personen aangehouden, waarvan 22 op grond van de Wet Wapens en Munitie. Zestien steekwapens en zes slagwapens werden in beslag genomen. Tijdens de acties werden in totaal 1131 personen op straat gefouilleerd, 168 auto's doorzocht en drie horecabedrijven bezocht. In de horecabedrijven werden 30 personen gefouilleerd. Bij één van de aanwezigen werd een steekwapen aangetroffen. Naast de 22 personen, die op grond van de Wet Wapens en Munitie werden aangehouden, werden tien personen gearresteerd op grond van de Opiumwet, terzake heling, belediging, het onder invloed zijn van alcoholhoudende drank en het niet voldoen aan een bevel of vordering. Vijf helers en een verdachte die in het bezit was van softdrugs, zijn in verzekering gesteld.


* TWEE VERDACHTEN AANGEHOUDEN VOOR BEDREIGING MET VUURWAPEN

(zie ook persbericht 17/01/2003)
Politiemensen van het district Feijenoord-Ridderster hielden vrijdagavond omstreeks kwart voor negen in de Stieltjesstraat een gestolen auto staande. De twee inzittenden uit Rotterdam, 22 en 23 jaar, werden verdacht de auto en twee mobiele telefoons, onder bedreiging van een vuurwapen, te hebben gestolen. De 22-jarige man werd in de auto aangehouden, terwijl de 23-jarige medeverdachte aan zijn aanhouding probeerde te ontkomen en wegrende. Hij werd kort daarop in zijn kraag gevat in de Oranjeboomstraat. Bij de fouillering werden twee mobiele telefoons aangetroffen en in beslag genomen. Het tweetal werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten
De diefstal met geweld vond plaats op 16 januari j.l. omstreeks elf uur in de Jan van Vuchtstraat. Een 18-jarige automobilist uit Rotterdam werd door vier mannen, onder bedreiging van een vuurwapen, beroofd van zijn auto. Twee medepassagiers van de man moesten hun mobiele telefoon afstaan.


* VERKEERSCONTROLE
Politiepersoneel van het district Zuid hield vrijdagmiddag op de Slinge een verkeerscontrole. Tussen kwart voor ''n en kwart voor twee werden 18 processen verbaal aan automobilisten opgemaakt voor onder meer het niet dragen van de autogordel en het niet voor laten gaan van voetgangers bij een voetgangersoversteekplaats. Drie bromfietsers gingen op de bon voor het niet dragen van de helm en het niet kunnen tonen van het bromfietscertificaat. Politiemensen van de Verkeerspolitie (afdeling Verkeershandhaving) hield vrijdagmiddag en -avond op de Westzeedijk, Tjalklaan, Laan op Zuid, Maasboulevard en Boompjes radarsnelheidscontroles. Tussen kwart over twee en drie uur reden op de Westzeedijk 82 van de in totaal 820 passerende automobilisten harder dan de maximumsnelheid van '50'. Hoogste score bedroeg 90 km/uur. Op de Tjalklaan flitste de radar tussen kwart over twee en kwart over vier 151 van de in totaal 2720 passerende autobestuurders. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 87 km/uur in plaats van '50'. Op de Westzeedijk hielden tussen half vijf en half zes 52 van de in totaal 820 passerende automobilisten het gaspedaal te diep ingedrukt. Hoogste score bedroeg 80 km/uur in plaats van '50'. Tussen half vijf en half zes hielden op de Laan van Zuid 15 van de in totaal 160 passerende autobestuurders zich niet aan de maximumsnelheid van 50 km/uur. Hoogste score bedroeg 74 km/uur. Tussen kwart voor acht en kwart voor tien flitste de radar op de Maasboulevard 74 van de in totaal 1340 passerende autobestuurders. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 94 km/uur in plaats van '50'. Op de Boompjes hielden tussen half acht en tien uur 140 van de in totaal 1400 passerende autobestuurders zich niet aan de maximumsnelheid van '50. Hoogste score bedroeg 92 km/uur.