Ingezonden persbericht

Persbericht

Martin Luther King en Golfoorlog in Leiden herdacht met vredesdemonstratie op zaterdag 18 januari

Dr. Martin Luther King streed tegen onderdrukking van zwarte inwoners van de Verenigde Staten, en tegen oorlog in Vietnam. Hij steunde stakingen van arbeiders tegen slechte omstandigheden. Honderdduizenden demonstranten luisterden naar zijn toespraak "I have a dream." Ook in Nederland en veel andere landen klonk het lied uit zijn beweging "We shall overcome." In 1968 werd hij door een racist vermoord. De beste manier om hem te herdenken is, als wij zijn strijd voor vrede, burgerrechten, en anti-racisme nu voortzetten.

Op zaterdag 18 januari, om 14 u., op het Stadhuisplein te Leiden, zal een herdenking zijn van Ds Martin Luther King; en van de slachtoffers van de Golfoorlog van januari 1991; met een demonstratie voor vrede, burgerrechten, en anti-racisme; waar King al voor opkwam; en wat nu nog steeds nodig is. De demonstratie zal wegens de huidige oorlogsdreiging, speciale aandacht besteden aan de eis: Stop de oorlog tegen Irak. Diverse sprekers zullen het woord voeren: o.a. Lineke Schakenbos. Zij, lid van Vrouwen voor Vrede, was met een vredesdelegatie zelf in Irak, om de omstandigheden van de gewone burgers daar te leren kennen. Ook zal er dan telefonisch contact zijn met degenen, die dan op het zelfde tijdstip aktie voeren met een burgerinspectie op volgens internationaal recht verboden atoomwapens, bij de militaire vliegbasis Volkel. Hier liggen VS kernwapens; al weigert de Nederlandse regering de aanwezigheid van die masavernietigingswapens toe te geven. Route van de demonstratie: Stadhuisplein-Gangetje-Breestraat-verzetsmonument bij Molen de Valk..

18 januari is een wereldwijde dag van herdenkingen van Martin Luther King en van vredesakties. Zie site: http://www.kingraleigh.org/natlevent/body.cfm In o.a. de hoofdstad van de VS, Washington, zal die dag, zoals ten tijde van Ds King, een demonstratie van honderdduizenden zijn. Zie http://www.internationalanswer.org

Oorlog om olie

De Volkskrant, 7 januari, j.l., meldde: "sommige Britse ministers en andere hoge functionarissen privé gezegd dat olie in de afwegingen omtrent het conflict belangrijker is dan massavernietigingswapens. Zij wijzen daarbij op de instabiliteit van de huidige energiebronnen in het Midden-Oosten, de Kaspische regio en Algerije, en op de noodzaak van veilige alternatieven. Irak heeft de een na grootste hoeveelheid oliereserves ter wereld. Een van hen zei dat 'dit moet worden aangepakt, ook al was Saddam een knuffel'."

Stop Nederlandse steun aan de oorlog voor olie en macht

Ook Nederlandse soldaten worden door de regering naar oorlogstonelen als Afghanistan en de Golf gestuurd. Die regering en grote bedrijven gebruiken oorlog voor aantasting van privacy en burgerrechten, voor massa ontslagen, en voor wat verder rijken rijker, en armen armer maakt. Men kweekt haat tegen moslims en anderen. Hier moeten wij nee tegen zeggen.

Als de VS plus bondgenoten Irak aanvallen, zal de vredesbeweging in Nederland en de hele wereld reageren. Op de dag van de aanval komt er een burgerbijeenkomst en demonstratie op het Stadhuisplein, Leiden, 19 u. En een grote landelijke demonstratie in Amsterdam, het weekend van ongeveer 10 dagen na het begin van de aanval.

De demonstratie in Leiden op 18 januari is mede een voorbereiding op de grote landelijke demonstratie: Stop de oorlog tegen Irak. Deze is op zaterdag 15 februari, 13 u., Dam, Amsterdam. Organisatie: landelijk Platform tegen de "nieuwe oorlog", zie http://www.wereldcrisis.nl Die demonstratie in Amsterdam is in het kader van de wereldwijde vredesaktiedag in alle Europese landen, in Afrikaanse en Aziatische landen, New York, en veel andere plaatsen. Oorspronkelijk werd voor deze aktiedag opgeroepen op het Europees Sociaal Forum te Florence, november j.l., waar een miljoen mensen voor vrede voor de bevolking van Irak demonstreerden.

De demonstratie is georganiseerd door het Anti Oorlogs Comité Leiden, samen met de Marokkaanse Unie Moultaqa.

Anti Oorlogs Comité Leiden
E mail: aocleiden@zonnet.nl
Tel: 06 444 60 264