Stichting TELEAC/NOT RADIO
PERSBERICHT

TELESCOOP ACTUEEL

15 januari 2003 13.30 - 14.00 uur
Teleac op 747 AM Teleac en na uitzending op www.telescoop.nl

Stemcomputers bedreigen democratie

Als er volgende week verkiezingen zijn, zal alleen nog in Amsterdam met het rode potlood worden gestemd. De rest van Nederland doet modern en stemt met de computer. En dat is een zorgelijke ontwikkeling, zei cryptograaf Niels Ferguson woensdag in Telescoop Actueel.

Ferguson vindt stemcomputers een bedreiging, omdat ze het hart van de democratie aantasten. Het vertrouwen in een stemming valt of staat met de controleerbaarheid daarvan. Maar bij een stemcomputer is er van controleerbaarheid geen sprake.

De werking van de software is voor de meeste mensen moeilijk te begrijpen. Dat zou misschien nog overkomelijk zijn. Maar het bedrijf Nedap, dat 90% van alle stemcomputers in Nederland levert, houdt de specificaties geheim. Daardoor is het voor de gewone burger onmogelijk de stemming te controleren. Niet meer dan een man of 25, die werken bij Nedap en TNO, kunnen het vertrouwen in de stemcomputer zelf toetsen. En alleen de misschien- 3 programmeurs wéten of er wordt gerommeld.

Aanstaande zaterdag gaat Telescoop Magazine ( 18 januari 17.02 18.00 uur, 747AM) verder in op het vertrouwen in stemmachines. Dan hoort u een reactie van Nedap. Bij gemeenten leeft ondertussen een groot vertrouwen in de stemmachines, want zij schaffen ze massaal aan. En ook in Duitsland en Ierland doet Nedap goede zaken.