Gemeente Eindhoven

Persbericht 21 oktober 2002

Het nieuwe Van Abbemuseum weer open op 19 januari 2003

In aanwezigheid van Paul van der Grinten, wethouder van Cultuur, en directeur Jan Debbaut van het Van Abbemuseum, heeft burgemeester Rein Welschen in Eindhoven onlangs officieel de openingsdatum van het Nieuwe Van Abbemuseum bekend gemaakt. De officiële opening vindt plaats op vrijdag 17 januari 2003. Het museum is weer open voor het publiek vanaf zondag 19 januari.

Na een ingrijpende renovatie en nieuwbouw beschikt het Nieuwe Van Abbemuseum nu over vier keer zoveel tentoonstellingsruimte, nieuwe werkplaatsen, depots en kantoren, een multimediale bibliotheek, auditorium en restaurant en een educatieve ruimte. Ook is speciaal voor het museum een gedeelte van de rivier de Dommel verbreed, zodat het nu gelegen is aan een "binnenmeer"; een mooie stedenbouwkundige verbetering van de Eindhovense binnenstad.
De Nederlandse architect Abel Cahen ontwierp de nieuwbouw. De Belgische vormgever Maarten van Severen heeft het interieur van een aantal nieuwe publieksvoorzieningen ontworpen.

Blikvanger van de nieuwbouw is de 26 meter hoge toren met schuine wanden. Deze toren is de spil van het gebouw waarop alle verdiepingen uitkomen. Daarnaast worden een 15-tal nieuwe tentoonstellingszalen gebouwd, verspreid over 3 etages.

De gevel van de nieuwbouw is bekleed met de grijze leisteen Flammet uit Lapland en vormt een prachtig contrast met de lichte, verrassende ruimten in het gebouw. Het tentoonstellingsoppervlakte van netto 2425 vierkante meter, biedt nu voldoende ruimte om collectiepresentaties en tegelijkertijd wisseltentoonstellingen te houden waardoor voortaan de befaamde internationale collectie van het Van Abbemuseum (inmiddels ca. 2500 kunstwerken), actief bij het beleid kan worden betrokken.

De toegang tot het museum blijft waar hij was; in het oorspronkelijke gebouw (inmiddels een rijksmonument) uit 1936 en ontworpen door architect A.J. Kropholler. Ook dit gebouw werd door architect Cahen volledig gerenoveerd en aangepast. De centrale hal leidt de bezoekers naar de nieuwe tentoonstellingsvleugel en de publieksvoorzieningen, zoals het auditorium, de museumshop en het schitterende restaurant met terras aan de Dommel. De museumbibliotheek, met 120.000 titels een van de belangrijkste vakbibliotheken in Nederland, beslaat drie verdiepingen en beschikt over moderne ICT-werkplekken en een aparte screening-room en is voortaan vrij toegankelijk voor de bezoekers.

De renovatie en nieuwbouw, die in totaal 27,5 miljoen Euro hebben gekost, zijn financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Eindhoven met steun van het Stimulus programma van het Europese Regionale ontwikkelingsfonds, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn, de provincie Noord Brabant, hoofdsponsor Philips en particuliere sponsors.

Vanaf 19 januari gaat het museum van start met de tentoonstelling Over Wij/About We, die de belangrijkste werken uit de unieke collectie van het Van Abbemuseum zal tonen, evenals nieuwe aanwinsten en opdrachten die door diverse kunstenaars speciaal voor de nieuwbouw worden gerealiseerd.