Gemeente Hilversum

Archeologisch onderzoek bij Goois Museum

Op 19 en 20 december afgelopen jaar is archeologisch onderzoek gedaan op het bouwterrein achter het Goois Museum. Het was nodig om dit terrein te verkennen vóór de nieuwbouw van het museum zal gaan beginnen. Het bureau Archeological Research en Consultancy heeft dit proefonderzoek uitgevoerd. In eerste instantie leek het terrein weinig spannend, maar uiteindelijk zijn er toch interessante oudheden gevonden.

Proefsleuven & Kijkgaten
De archeologen zijn twee dagen bezig geweest met het proefonderzoek. Er is vrij weinig bekend over het archeologische terrein in Hilversum. De grond achter het Oude Raadhuis was, tegen verwachting in, niet erg verstoord.
Niet het hele terrein is blootgelegd. Er is een proefsleuf van 15 bij 5 meter gegraven en een kijkgat van 4 bij 4 meter. In dit zogenaamde kijkgat zijn de resten van een put gevonden die waarschijnlijk uit het midden van de zeventiende eeuw dateren. Elders zijn hoekfundamenten van een stevig gemetselde muur gevonden. Er was bekend dat in de negentiende eeuw op deze grond een school stond, maar over eerdere bebouwing was nog weinig bekend.

De Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) heeft besloten dat niet het hele terrein opengelegd hoeft te worden. Wel moet er minimaal bouwbegeleiding plaatsvinden. Een archeoloog moet hiervoor tijdens het graven aanwezig zijn om waarnemingen te doen en tekeningen te maken. De bouw hoeft door deze vondst geen vertraging op te leveren. Momenteel wordt besproken hoe een dergelijke bouwbegeleiding op de beste en meest effectieve manier plaats kan vinden.

De archeologische resten zijn momenteel weer bedekt met grond om ze te beschermen. Er is dus, helaas voor nieuwsgierige kijkers, niets te zien op het bouwterrein achter het museum.

Datum bericht: 15 januari 2003