De Unie


Delta Lloyd: Eén CAO voor het gehele concern

16 januari 2003 - Na ruim een jaar van intensief overleg is het gelukt om tot een onderhandelingsresultaat te komen, waarin de verschillende CAOs die binnen Delta Lloyd NV worden gehanteerd,worden samengevoegd tot één CAO voor het gehele Delta Lloyd Concern.

Het was geen makkelijk traject omdat gaandeweg de onderhandelingen de economische tegenwind begon op te steken en daardoor de financiële randvoorwaarden onder druk kwamen te staan voor deze CAO. Tussentijds zijn wij daarvoor nog bij u allen langs geweest middels ledenbijeenkomsten in Den Haag, Arnhem en Amsterdam. Dit om mandaat aan u te vragen om door te onderhandelen n.a.v. de melding van de Raad van Bestuur, dat er niet meer dan 1% beschikbaar zou zijn voor deze CAO aan kosten en niet meer dan drie jaar perspectiefgarantie voor diegenen, die overgaan naar een nieuw loongebouw. Dit heeft tot duidelijkheid geleid naar uw werkgever toe en het resultaat geeft dit ook aan.
Al met al is het een acceptabel pakket geworden, waarin voor ieder wat wils zit.

Wij leggen het als bonden dan ook met een positief advies aan u voor.

Uiteraard komen wij wederom langs op de locaties om met u van gedachten te wisselen rond het resultaat. Een totale tekst van de CAO zal zo spoedig mogelijk beschikbaar komen, zodat u ook daar inzicht uit kunt halen. Tijdens de ledenbijeenkomsten zullen wij als bonden uitgebreid stil staan bij het behaalde resultaat en de randvoorwaarden die voor deze CAO gelden.

De bijeenkomsten worden gehouden op:

Woensdag 19 februari 16.00 18.00 uur te Amsterdam, Delta Lloyd, Spaklerweg 4,De Foyer
Dinsdag 25 februari 16.00 18.00 te Den Haag, Nuts Verzekeringen, Bedrijfsrestaurant
Dinsdag 18 februari 16.00 18.00 te Arnhem, Ohra Verzekeringen, Arubazaal

Voor wat betreft de loonparagraaf willen wij nu alvast toelichten wat de afspraken zijn die zijn gemaakt. Aangezien de lopende CAOs nog doorlopen tot respectievelijk 1 april 2003 (CAO Bankbedrijf) en1 juni 2003 (CAO Verzekeringsbedrijf Binnen- en Buitendienst) en CAO Zorgverzekeraars, was het zeer lastig hierover een afspraak te maken. Uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen, de CAO Delta Lloyd NV te laten lopen van 1 januari 2003 tot 1 juni 2004 (teneinde daarmee qua looptijd aan te sluiten bij de lopende CAOs) en de loonstijging vanuit de nieuwe af te sluiten CAO Verzekeringsbedrijf tevens te koppelen aan deze CAO. Een constructie die bijvoorbeeld ook gehanteerd wordt bij de CAO voor het personeel bij AMEV. Wanneer hier qua looptijd een probleem ontstaat, zullen CAO-partijen alsnog hierover in overleg treden.

De loonstijging zal er dus gewoon komen lopende deze CAO. De bonden waren echter wel van mening, dat er een afspraak in geld gemaakt moest worden in de eigen CAO Delta Lloyd, en derhalve hebben wij gepleit voor een éénmalige uitkering als een soort van CAO-bonus. Dit is uiteindelijke gelukt. Derhalve zal u per 1 juni een uitkering ontvangen van 225 en in december een voorwaardelijke uitkering van 175.
Een geharmoniseerde CAO lijkt op de CAO die u als werknemer had, maar ook weer niet. Zo zijn er nieuwe zaken (loopbaanombuiging, employability etc.), maar zijn er ook de bekende zaken opgenomen in de CAO (salaris, vakantierechten, etc.).
Even apart noemen wij dat het voor het eerst is, dat de variabele beloning buitendienst bij CAO is geregeld in deze sector.

Bij elk punt kunt u zelf uitmaken, of u hier een slechtere, gelijke of betere regeling mee krijgt. Afgesproken is dat u uiteindelijk, alles bij elkaar optellend, bij de overgang naar de nieuwe CAO geen achteruitgang zult ondervinden. Dat noemen wij overgangsmaatregelen. Het zal nog even duren voordat dit alles te overzien is (zo moeten bepaalde regelingen nog met de medezeggenschap worden afgehandeld) en dus is tijd de grootste bondgenoot in de invoering van deze nieuwe CAO.

Bijgaand treft u een stembiljet aan waarmee u uw oordeel kunt aangeven over het resultaat. Wij willen zoveel mogelijk ieder lid in de gelegenheid stellen, een uitspraak te doen over deze CAO. Ten aanzien van een tweetal onderwerpen zijn de besprekingen nog niet afgerond. Dit betreft de variabele beloningsregeling voor NSF en het Concern Sociaal Plan. Wij gaan er vanuit dat wij op deze onderwerpen in de komende weken een onderhandelingsresultaat bereiken. Als dit is gebeurd zal de integrale tekst van de CAO aan de medewerkers kenbaar worden gemaakt. Wij vragen u te wachten met het insturen van uw stembiljet tot u kennis hebt kunnen nemen van de integrale CAO-tekst. Wel willen wij bij deze alvast een sluitingsdatum aan u bekend maken.

Wij verzoeken u ervoor te zorgen dat de stembiljetten uiterlijk op vrijdag 7 maart a.s. bij ons binnen zijn.

Voor vragen kunt u terecht op de ledenbijeenkomsten en via de hierboven vermelde e-mailadressen.

Wij maken van deze gelegenheid alvast gebruik om iedereen die meegewerkt heeft aan het totstandkomen van dit resultaat te danken, en dan met name de kaderleden die in de verschillende werkgroepen mee hebben gedacht. Speciaal danken wij die kaderleden die aan als onze collegas mee hebben onderhandeld aan de tafel bij Delta Lloyd. Ook een woord van dank aan de delegatie en de leden van de ondernemingsgraden en COR, die tevens een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens dit intensieve proces.

Graag ontmoeten wij u op één van de bijeenkomsten.

Met vriendelijke groet,

Daan Leeman, De Unie
Fred Polhout
, FNV Bondgenoten
Ahmed Kansouh, CNV Dienstenbond


*