Korps: Groningen, plaats: Haren/Kolham 19-01-2003 Doden en gewonden bij ongevallen A28 en A7 Autosnelwegen tijdelijk gestremd

Zondag 19 januari 2003

Bij verkeersongevallen op de A28 bij Haren en de A7 bij Kolham zijn zaterdagnacht twee mannen om het leven gekomen. Zes andere mannen raakten bij de beide aanrijdingen gewond. Beide autosnelwegen zijn tengevolge van de aanrijdingen korte of langere tijd gestremd geweest. Bij de ongevallen waren totaal vier autos betrokken. De politie onderzoekt de toedracht van beide ongevallen en is op zoek naar getuigen.

Een 40-jarige automobilist (woon- of verblijfplaats nog niet bekend) kwam zondagmorgen rond 05.30 uur om het leven bij een verkeersongeval op de autosnelweg A28. Het slachtoffer kwam op de oostelijke rijbaan tussen de op- en afrit Haren vermoedelijk met zijn auto in botsing met een andere auto. Beide voertuigen kwamen stil te staan op de rijbaan en werden kort na het ongeval aangereden door een derde, achteropkomende auto. Naast het dodelijk slachtoffer raakten drie andere mannen bestuurder en passagier van de andere auto en de bestuurder van de derde auto gewond. Ze zijn naar ziekenhuizen in Groningen gebracht. De bestuurder van de derde auto liep nek- en rugletsel op. Over zijn identiteit zijn nog geen volledige gegevens voorhanden. De bestuurder en passagier van de andere auto, betrokken bij de eerste botsing, zijn eveneens naar ziekenhuizen in Groningen gebracht. Zowel over hun letsel als over hun identiteit zijn nog geen juiste gegevens bekend. Over de toedracht van het ongeval bestaat, mede door het ontbreken van getuigen, nog geen duidelijkheid maar het is niet uitgesloten dat de inzittenden van de beide bij de eerste aanrijding betrokken autos al uit hun wagens waren gestapt toen de derde auto op de beschadigde autos botste en daarbij ook het dodelijk slachtoffer aanreed. Het slachtoffer liep letsel op aan hoofd, nek en benen en overleed ter plaatse. Sporen- en technisch onderzoek door de politie moeten de komende dagen meer duidelijk verschaffen over het ontstaan van het ongeval. Beide rijbanen van de A28 zijn door de politie afgesloten. Nadat de westelijke rijbaan was ontdaan van glas en brokstukken kon die na korte tijd weer worden vrijgegeven. De oostelijke rijbaan is in verband met het politieonderzoek en het bergen van de auto wrakken tot ongeveer 08.30 uur gestemd geweest.

Zaterdagnacht, kort voor 03.00 uur kwam bij een verkeersongeval op de autosnelweg A7 een 40-jarige man uit Ter Apel om het leven. Het slachtoffer zat in de auto bij een 28-jarige man uit Ter Apel. Die moest op de zuidelijke rijbaan van de A7 ter hoogte van Kolham uitwijken voor een op de weg lopende ree. De bestuurder raakte daarbij de macht over het stuur kwijt en kwam in de middenberm terecht. Daar botste de wagen tegen de vangrail en sloeg vervolgens enkele keren over de kop. Het dodelijk slachtoffer liep ernstig hoofdletsel op en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De bestuurder van de auto, en twee andere inzittenden, een 51-jarige man uit Ter Apel (hij werd uit de auto geslingerd) en een 16-jarige jongen uit Den Haag, zijn met lichte verwondingen (schaafwonden en kneuzingen) naar ziekenhuizen in Groningen gebracht. Politieonderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat zowel het dodelijk slachtoffer en de drie gewonden geen autogordel hebben gedragen. De A7 is korte tijd voor alle verkeer afgesloten geweest. Later werd het verkeer over de vluchtstrook langs het ongeval geleid. Mede door het geringe verkeersaanbod leverde dat geen noemenswaardige verkeersproblemen op. De auto van de slachtoffers is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

De politie wil graag in contact komen met eventuele getuigen van beide ongevallen. Mensen die de ongevallen hebben zien gebeuren of andere informatie hebben over de toedracht van de aanrijdingen worden verzocht contact op te nemen met Regiopolitie Groningen, telefoon 0900 8844.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief).