Politie Gelderland-Midden

Harskamp, te hard: auto in de sloot
Publicatiedatum: 19-01-2003

Vermoedelijk door te hoge snelheid raakte zaterdagavond een 18-jarige automobilist uit Wekerom met zijn auto op de Laarweg in Harskamp in de sloot. De bestuurder bleef daarbij ongedeerd. Omstreeks half negen reed de Wekeromse automobilist over de Laarweg van Harskamp richting Wekerom. Op dat moment naderde er een tegenligger en moest de bestuurder uitwijken. Vermoedelijk mede door de hoge snelheid raakte hij daarbij in de berm en vervolgens in een slip en kwam uiteindelijk in een naast de weg gelegen sloot tot stilstand. Daarbij had hij tevens een tuinmuurtje geraakt. Het afgelopen jaar hebben zich op de Laarweg in totaal 6 verkeersongevallen voorgedaan, waarvan 1 met letsel.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Harskamp, klappen bij verkeersruzie
Publicatiedatum: 19-01-2003

Inhalen van een langzaam rijdende auto heeft een 25-jarige man uit Doornspijk zaterdagavond op de Edeseweg in Harskamp met een pak slaag moeten bekopen. De Doornspijker reed omstreeks acht uur over de Edeseweg en zag voor zich een auto rijden met een snelheid van tussen de 30 a 40 km/u rijden. De Doornspijker wilde de auto inhalen, maar de bestuurder ervan verhoogde zijn snelheid. De Doornspijker slaagde er evenwel in de auto in te halen. De bestuurder van de ingehaalde auto haalde hierop de Doornspijker weer in en stopte voor hem. Toen beiden uitstapten moest de Doornspijker enkele klappen in het gezicht incasseren. Het slachtoffer raakte daarbij lichtgewond. De onbekende automobilist reed hierop verder. Het slachtoffer noteerde diens kenteken en deed aangifte bij de politie, die een nader onderzoek instelt.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede-Otterlo, snelheidscontroles
Publicatiedatum: 19-01-2003

Bij een tweetal snelheidscontroles in Ede en Otterlo is zaterdag door de politie ruim 200 keer proces-verbaal opgemaakt wegens overschrijdingen van de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom. Op de Rijksweg N224 werden tussen half elf 's ochtends en half vijf 's middags 4740 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 170 te hard. Tussen kwart over acht 's ochtends en kwart over een 's middags passeerden op de Apeldoornseweg in Otterlo in totaal 1210 voertuigen de radar. Daarvan reden er 34 te hard. Beide wegen zijn zogenoemde '80 km/u wegen' en worden regelmatig aan snelheidscontroles onderworpen om de verkeersveiligheid te verhogen. Uit ongevalanalyses is gebleken dat op dit soort wegen te hoge snelheid de voornaamste oorzaak is van verkeersongevallen. Regelmatige snelheidscontroles moeten er voor zorgen dat bestuurders zich beter houden aan de maximumsnelheid, waardoor de kans op (ernstige) ongevallen wordt gereduceerd.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede, rijden onder invloed
Publicatiedatum: 19-01-2003

Drie bromfietsers en een automobilist zijn vrijdag- en zaterdagnacht door de politie betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Op het Maandereind in Ede werd vrijdagnacht omstreeks half een een 20-jarige bromfietser uit Ede gecontroleerd nadat hij slingerend over de weg reed. Bij de ademanalyse bleek dat hij teveel aan Bacchus had geofferd: 625 ug/l (ongeveer 1,43 promille). Met een boete van 190 euro en een rijverbod kon de Edenaar later huiswaarts. Rond drie uur die nacht controleerden surveillerende agenten een 18-jarig meisje uit Ede op de Telefoonweg rijdend op haar bromfiets. Ook zij bleek teveel gedronken te hebben (350 ug/l of 0,81 promille) en kreeg een boete en een rijverbod. Datzelfde overkwam even later een 16-jarig meisje, eveneens uit Ede, toen zij op de Telefoonweg op haar brommer door de politie werd gecontroleerd. Zij scoorde bij de ademanalyse een resultaat van 460 ug/l (1,06 promille) en kreeg een rijverbod opgelegd.
Een 18-jarige jongen uit Barneveld werd zaterdagnacht omstreeks vier uur door de politie aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed op de Maanderweg in Ede. Surveillerende agenten zagen dat de jongen van plan was weg te rijden in zijn auto en controleerden hem. Daarbij roken de agenten alcohol. Omdat de jongen al bestuurdershandelingen had verricht kon hij worden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Bij de ademanalyse bleek ook hij teveel te hebben gedronken (500 ug/l, of 1,15 promille).

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede, man aangehouden na vernieling
Publicatiedatum: 19-01-2003

De politie heeft vrijdagavond op het Stationsplein in Ede een 21-jarige man uit Almelo aangehouden op verdenking van vernieling van een telefooncel. Even na negen uur zag een getuige dat een man vernielingen aanrichtte in de telefooncel op het Stationsplein en waarschuwde de politie. Bij het verschijnen van de agenten wilde de man net een lijnbus in stappen. Op aanwijzing van de getuige kon de man alsnog worden aangehouden. De verdachte verzette zich tegen zijn aanhouding door naar de agenten te schoppen en raakte daarbij zelf licht gewond. Hij mocht de nacht verder doorbrengen in de cel en is later na verhoor weer vrijgelaten met een dagvaarding op zak. Binnenkort zal hij zich bij de rechter moeten verantwoorden voor zijn daden.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---