FNV

FNV Nieuwsagenda

'Bossen rozen voor goede regeling voor echte minima'

Nederland gaat aanstaande woensdag weer stemmen. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal houdt niet van stemadviezen, maar heeft natuurlijk wel een mening over politieke zaken. Zes verkiezingsvragen aan de man achter de grootste vakcentrale.

Welke toekomstige minister-president zou uw werkplezier aanmerkelijk verhogen?

"Job Cohen. Ik heb met hem te maken gehad vanwege de kwestie rondom de witte illegalen. We waren het weliswaar niet eens, maar ik vond hem een prettige, sympathieke man. Verder vind ik Saskia Stuiveling, voorzitter van de Rekenkamer, capabel. Zij is een goed bestuurder."

Met welke toekomstige minister-president zou u absoluut nooit een strandvakantie willen vieren?

"Eerlijk gezegd met geen enkele, maar als het moet met iedereen."

Wat vindt u van de SP-voorkeur van uw dochter?

"Tja, 't is toch wat. Ze is twaalf en wil beslist op Agnes Kant stemmen. Daar hebben we een debat over. Ze is vegetariër. Ik heb haar verteld dat Jan Marijnissen ooit in een worstenfabriek heeft gewerkt en dat Wouter Bos ook vegetariër is. Daar is ze niet erg van onder de indruk. Ze trapt niet in de trucs van haar vader en dat is heel goed."

Zou minister De Geus moeten terugkeren op SZW als het CDA weer in de regering komt?

"Als ik naar zijn standpunten kijk rond de gesubsidieerde arbeid en de WAO, dan hoop ik dat in elk geval zijn standpunten niet zullen terugkeren in het nieuwe kabinet."

Welke verbetering moet een nieuw kabinet aanbrengen om van u een bos rode rozen te verdienen?

"Een goede regeling voor langdurige minima, en respect en een goede regeling rondom gesubsidieerde arbeid. Dan krijgt het kabinet twee bossen rozen van me. Vooral dat respect vind ik erg belangrijk. De manier waarop soms de term gesubsidieerde arbeid wordt uitgesproken, vind ik heel denigrerend."

Vreest u een terugkeer van CDA en VVD in een nieuw kabinet?

"Ja. Dat zou heel slecht zijn voor ons en voor het land."

Tenzij anders vermeld, kunt u met vragen terecht bij FNV Voorlichting. Een medewerker is in het weekend bereikbaar op telefoonnummer 06-20014647.