Korps: Friesland, plaats: Fryslân 19-01-2003
Politieberichten van 18/1 (13.00 uur) t/m 19/1 (13.00 uur)

Leeuwarden: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 14.30 uur werd een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake winkeldiefstal. De verdachte nam uit een supermarkt aan de Tijnjedijk 18 pakken koffie mee in zijn rugzak en wilde zonder betalen de winkel verlaten. Hij werd hierbij betrapt door het personeel. Een medewerker van de winkel, een 34-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor in hij weer in vrijheid gesteld.

Buitenpost: inbraak auto`s
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een vijftal auto`s, die geparkeerd stonden op de Zeilen (2), Zegge, Wollegras en Pijlkruid. Door verbreking van het portier of ruit kwam men binnen. Uit de auto`s werd geluidsapparatuur weggenomen. De eigenaars zijn ingelicht en hebben aangifte gedaan.

Engwierum: aanrijding met drank
Zaterdag omstreeks 13.50 uur vond op de Dotingawei een "kop/staart" aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. De bestuurder van een personenauto, een 70-jarige inwoner van Engwierum, bemerkte te laat dat de voor hem rijdende auto nagenoeg stilstond. Deze auto werd bestuurd door een 44-jarige inwoner van Dokkum. De inwoner uit Engwierum bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 435 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren. Beide auto`s raakten zwaar beschadigd en moesten worden weggesleept.

Leeuwarden: aanrijding met gewonden
Zaterdag omstreeks 14.10 uur vond op de Oostergoweg Posthoornweg een aanrijding plaats tussen een autobus en een personenauto. De bestuurder van de personenauto, een 56-jarige inwoner van Akkrum, wilde op de Oostergoweg rechts afslaan naar de parkeergarage "De Klanderij". Hij zag daarbij een autobus, die over de busstrook in dezelfde richting reed, over het hoofd en verleende geen voorrang. De buschauffeur, een 44-jarige inwoner van Franeker, kon de personenauto niet meer ontwijken. De drie vrouwen, die bij de man in de personenauto zaten, raakten gewond en zijn overgebracht naar het MCL-Zuid. De gewonden zijn, een 32-jarige vrouw uit Akkrum, een 54-jarige vrouw uit Akkrum en een 21-jarige vrouw uit Lutjegast. In de bus zaten 6 passagiers en hiervan raakte niemand gewond. De vrouwen konden na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis. De personenauto werd totaal vernield.

Leeuwarden: aanrijding met lichtgewonde
Zaterdag omstreeks 14.50 uur vond op de Dammelaan bij de verkeerslichten een "kop/staart" aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een 25-jarige inwoonster van Leeuwarden bemerkte te laat dat de auto voor haar stilstond. Zij kon haar auto niet meer op tijd tot stilstand brengen en botste op haar voorligger. Deze auto werd bestuurd door een 59-jarige inwoner van Anna Paulowna. Een bij hem in de auto zittende 77-jarige vrouw uit Alkmaar, raakte lichtgewond. Zij werd voor onderzoek overgebracht naar het MCL-Zuid.

Lemmer: inbraak bedrijf
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een bedrijf aan de Uitheijing. Een toegangsdeur werd opengebroken. Uit het kantoor werd een klein geldbedrag (ongeveer 100.-) weggenomen. De directeur, een 47-jarige inwoner van Lemmer, ontdekte de inbraak zelf en heeft aangifte gedaan.

Mirns: eenzijdig ongeval met gewonden
Zaterdag omstreeks 14.35 uur vond op de Wieldyk een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, lette even niet op de weg en kwam vervolgens in de berm terecht. Bij de daarop volgende stuurcorrectie raakte hij de macht over het stuur kwijt en sloeg over de kop. De bestuurder en inzittende, een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden, raakten lichtgewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De auto werd totaal vernield en werd weggesleept.

Drachten: inbraak auto
Zaterdag tussen 16.00 en 19.30 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het Sander Israelplein. Een zijruit van de auto werd vernield. Uit de auto werden een radio/cd-speler en een lasershild weggenomen. De eigenaar, een 54-jarige inwoner van Oudehorne, heeft aangifte gedaan.

Drachten: inbraak woning
Zaterdagmiddag tussen 15.00 en 16.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Alferhof. Door verbreking van een toegangsdeur kwam men binnen. De bovenverdieping werd doorzocht. Een kluisje werd meegenomen. In het kluisje zat geld (paar honderd euro), gouden ringen, een gouden armband en een gouden horloge. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. Het kluisje werd omstreeks 16.15 uur leeg teruggevonden in Makkinga. De 68-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: geheime zender
Zaterdag omstreeks 20.55 uur werd assistentie verleend aan de radiocontroledienst. Deze dienst haalde op de Beekkerkstraat een geheime zender uit de lucht die uitzond onder de naam "Breekijzer". De zender werd in beslag genomen en de eigenaar, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, kreeg een proces-verbaal.

Joure: brand toiletunit
Zaterdag omstreeks 20.40 uur kwam er een melding binnen dat op de Industrieweg een toiletunit in de brand zou staan. Ter plaatse bleek de unit in lichterlaaie te staan. De brandweer heeft het vuur geblust. Hoe de brand is ontstaan, is niet duidelijk. De unit was van een bedrijf uit Sneek. Het schadebedrag is niet bekend.

Bakkeveen: inbraak woning
Zaterdag tussen 07.00 en 21.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Kleasterkamp. Het slot in de toegangsdeur werd vernield. De gehele woning werd doorzocht. Uit een portemonnee werd ongeveer 100 euro weggenomen. De 62-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Noordwolde: snelkraak met aanhouding
Zaterdag omstreeks 21.55 uur vond bij een slijterij aan de Hoofdstraat een snelkraak plaats. De etalageruit van de slijterij werd vernield en vervolgens werd de kassalade meegenomen. De eigenaar van de slijterij, een 68-jarige inwoner van Noordwolde, deed aangifte. Volgens de getuigen waren de verdachten twee jongens, die vertrokken op een gele brommer. Korte tijd later kon bij een jeugdhonk in Wilhelminaoord een 17-jarige inwoner van Vledderveen worden aangehouden en de 2e verdachte, een 19-jarige inwoner van Wilhelminaoord werd bij zijn woning aangehouden. De weggenomen geldlade en het geld werd op aanwijzingen van de verdachten teruggevonden en in beslag genomen. De verdachten werden overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 00.05 uur werd op de Turfmarkt een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 53-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 345 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.
Zondag omstreeks 00.45 uur werd op het Hagedoornplein een bestuurder van een bestelauto gecontroleerd. De bestuurder, een 56-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 655 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.
Zondag omstreeks 01.10 uur werd op de Oostersingel een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 35-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 435 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.
Zondag omstreeks 03.00 uur werd op de Voorstreek een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 390 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.
Zondag omstreeks 03.10 uur werd op de Spanjaardslaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 46-jarige inwoner van Leeuwarden bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 235 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.
Zondag omstreeks 0410 uur werd op de Uiterdijksterweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 435 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren. Zondag omstreeks 05.45 uur werd op de Harlingerstraatweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Egmond Binnen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 385 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Buitenpost: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 02.10 uur werd op de Hoefslag een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Buitenpost, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 445 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Heerenveen: onder invloed
Zondag omstreeks 03.05 uur werd op de K.R. Poststraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Lemmer, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 380 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Drachten: onder invloed
Zondag omstreeks 03.55 uur zag een patrouille dat de bestuurder van een bestelauto slingerend reed over de Torenstraat in de richting van de Lange West. Op een stopteken werd door de bestuurder niet gereageerd. Uiteindelijk bracht de bestuurder zijn auto op de Noordkade tot stilstand. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Harich, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 650 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Nadat de verdachte het bureau had verlaten, bleek dat zijn auto even later weer rijden werd aangetroffen op de Noorderhogeweg. De verdachte zat nu naast zijn maat, die de wagen bestuurde. Ook deze man, een 21-jarige inwoner van Balk, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 575 ug/l. Tegen de bestuurder werd eveneens proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: gestolen auto terecht
Vrijdag tussen 19.00 en 22.00 uur werd vanaf de Eelsmastate een personenauto, merk Citroen BX, kleur grijs gestolen. Zie hiervoor ook de politieberichten van 17/1 (13.00 uur) t/m 18/1 (13.00 uur). Deze personenauto werd zaterdagochtend teruggevonden in het water van de Wilaarderburen. Door een kraanbedrijf is de auto uit het water getakeld.

Sneek: mishandeling
Zondag omstreeks 04.15 uur kreeg een 18-jarige inwoner van Sneek op de Wijde Noorderhorne twee vuistslagen in het gezicht van een 20-jarige inwoner van Sneek. Doordat de politie onmiddellijk ter plaatse was, kon erger worden voorkomen. De verdachte werd aangehouden. Het slachtoffer had kort daarvoor in een horecagelegenheid de verdachte tijdens het dansen per ongeluk aangestoten. De verdachte wilde toen al vechten, hetgeen door vrienden kon worden gesust. Vervolgens wachtte de verdachte het slachtoffer op. Toen deze naar buiten kwam, gaf hij hem twee vuistslagen. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Wolvega: onder invloed
Zondag omstreeks 04.15 uur werd op de Heerenveenseweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 36-jarige inwoner van Antwerpen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 355 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 3 uren. Daar het een buitenlander betrof werd de zaak via Kort OM afgehandeld en kreeg deze bestuurder na overleg met de officier van justitie een geldboete van 125.-

Dokkum: autobrand
Zondag omstreeks 03.00 uur kwam er een melding binnen dat Bij `t Station een auto in de brand zou staan. In de auto, eigendom van een 19-jarige inwoner van Dokkum, was de achterbank aan het smeulen. De gehele auto zat onder het roet. Van een uitslaande brak was nog geen sprake. Het vuur werd door de brandweer geblust. Waarschijnlijk is de brand door kortsluiting ontstaan.

Leeuwarden: vechtpartij
Zondag omstreeks 02.10 uur werd een inwoner van Leeuwarden (leeftijd niet bekend) in een horecagelegenheid aan het Ruiterskwartier door een onbekende man, van Chinese afkomst, geslagen met een barkruk. Een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden, wilde de zaak sussen en werd vervolgens belaagd door een onbekende vrouw, die haar in het gezicht krabde. Wat de reden tot de mishandeling is geweest werd niet duidelijk. In de hectiek die daarop volgde verdwenen de beide verdachten. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op. De verwondingen vielen mee.

Oudemirdum: onder invloed
Zondag omstreeks 04.25 uur werd op het Huningspaed een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Oudemirdum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 460 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Dokkum: brand garage
Zondag omstreeks 03.10 uur brak brand uit in een aangebouwde garage bij een woning (pastorie NH-kerk Aalsum) aan de Aalsumerweg. De brand werd ontdekt door een voorbijganger, die de bewoners heeft gewekt. De bewoners bleven ongedeerd. Er was hier sprake van een uitslaande brand. Door de brandweer werd het vuur geblust. Een auto, die voor de garage stond liep lichte schade op. Door snel ingrijpen van de brandweer bleef de schade beperkt tot de garage. Hoe de brand is ontstaan, is niet duidelijk. Door de technische recherche zal een onderzoek worden ingesteld.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272