Politie Gelderland-Midden

Velp, ramkraak mislukt
Publicatiedatum: 19-01-2003

Mogelijk door een passerende auto is een ramkraak in een winkel aan de Hoofdstraat in Velp in de nacht van vrijdag op zaterdag mislukt. Buurtbewoners werden rond vier uur 's nachts gewekt door het lawaai en zagen een personenauto tegen de gevel van de zaak rijden. Op dat moment naderde er een bestelauto. Meteen daarna reed de auto weg richting Velperbroekcircuit zonder dat de inzittenden uit waren gestapt. Getuigen noteerden het kenteken van de auto, die kort tevoren vanaf het Hisveltplein in Arnhem bleek te zijn ontvreemd. Een zoektocht in de omgeving leverde de politie niets op. De schade aan de winkel is aanzienlijk, een schadebedrag is echter vooralsnog onbekend.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Dodelijk ongeval A-12 Arnhem
Publicatiedatum: 19-01-2003

Op zaterdag 18 januari 's-ochtends om 06.20 uur deed zich een ernstig verkeersongeval voor op de A12 noordbaan, gelegen tussen Waterberg en Grijsoord (A50).
Een busje met daarin zeven personen reed tegen de linker vangrail (middengeleider), is daarna gaan draaien en raakte vervolgens de rechtervangrail. Tenslotte kwam de bus tot stilstand dwars op de snelweg.

Een inzittende werd uit de bus geslingerd en overleed ter plaatse. Het betreft een 29-jarige, in Duitsland woonachtige man, met de Poolse nationaliteit.
Naast de overleden man, raakten nog vier personen (niet ernstig) gewond aan hun hoofd. Zij werden naar het Rijnstate ziekenhuis overgebracht.

De bestuurder van de bus, een 22-jarige man eveneens een Pool, wonende in Griekenland, is aangehouden terzake dood door schuld. De man is vermoedelijk in slaap gevallen tijdens het rijden. De man zit momenteel nog vast, hij wordt gehoord door middel van een tolk.

In de bus zaten in totaal zeven personen, tussen de 30 en de 48 jaar, allen van oorsprong van Poolse afkomst, waarvan er drie in Griekenland en vier in Duitsland wonen. Zij waren vanaf Tolkamer op weg naar hun werk in Veenendaal.

voor nadere informatie:
Peter Meijer, communicatie AVZ
06-53187522

---

Doesburg, hennepkwekerij aangetroffen na brand in flat Publicatiedatum: 19-01-2003

Een 33-jarige Doesburger is vrijdagavond aangehouden op verdenking van brandstichting in zijn woning aan de Koppelweg in Doesburg. Bij de brand werden tevens resten aangetroffen van een hennepkwekerij. Omstreeks zes uur werd de brand gemeld en rukten politie en brandweer uit. Een bewoonster werd met ademhalingsmoeilijkheden buiten gebracht en onder doktersbehandeling gesteld, maar de verwondingen bleken alleszins mee te vallen. Verdere persoonlijke ongelukken hadden zich niet voorgedaan. Van een van de flatwoningen brandde de slaapkamer volledig uit. De brandweer had het vuur echter snel onder controle. De 33-jarige bewoner werd bij de flat aangetroffen en maakte een verwarde indruk. De oorzaak van de brand wordt nog nader onderzocht, brandstichting wordt daarbij niet uitgesloten.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---


---

Didam, caféhouder bekeurd wegens sluitingstijd
Publicatiedatum: 19-01-2003

Tegen een caféhouder van een zaak in Didam is zaterdagnacht door de politie proces-verbaal opgemaakt wegens het overschrijden van de sluitingstijd. Surveillerende agenten constateerden tegen half drie 's nachts dat het café nog volop in bedrijf was. De barmedewerker kreeg nog even de tijd om de kroeg alsnog te sluiten, waaraan korte tijd later bleek te zijn voldaan.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Westervoort, buurtbewoners vatten inbrekers in de kraag Publicatiedatum: 19-01-2003

Twee buurtbewoners hebben zaterdagnacht twee knapen aangehouden op verdenking van vernieling van een ruit van een woning aan De Horst in Westervoort en aan de politie overgedragen. Het gaat om twee jongens van 15 en 16 jaar, beiden uit Westervoort. Korte tijd later bleek er ook in een van de woningen aan De Horst te zijn ingebroken, waarvan het jeugdige tweetal tevens wordt verdacht. Recente vernielingen in de wijk was voor de buurtbewoners, in samenwerking met de politie, reden om extra alert te zijn. Omstreeks drie uur 's nachts hoorden de twee buurtbewoners glasgerinkel op De Horst en zagen zij de twee knapen wegrennen. Beiden werden door de buurtbewoners in de kraag gevat. Gelet op een aantal recentelijke vernielingen van ruiten van woningen in de omgeving stelt de politie ook een onderzoek in naar de mogelijke betrokkenheid van de beide aangehouden verdachten. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Westervoort-Bemmel, rijden onder invloed
Publicatiedatum: 19-01-2003

Bij nachtelijke routinecontroles door surveillerende agenten werden zaterdagnacht in Westervoort en Bemmel twee automobilisten gesnapt terwijl ze met teveel drank op achter het stuur waren gekropen. Omstreeks twee uur 's nachts troffen de agenten een 19-jarige man uit Westervoort op de Leigraaf in zijn woonplaats aan terwijl hij onder invloed van alcohol reed. Zijn rijgedrag (hoge snelheid) gaf aanleiding tot het instellen van een controle. Het drankgebruik bleek teveel, zo bleek uit de ademanalyse (495 ug/l, of ongeveer 1,13 promille), goed voor een proces-verbaal en een rijverbod. Datzelfde lot was een 19-jarige Bemmelse automobilist even later beschoren. Hij werd rond half drie 's nachts rijdend aangetroffen op de Wardstraat in Bemmel en door agenten aan de kant gezet. Een resulaat van 320 ug/l (of 0,74 promille) bij de ademanalyse was voldoende voor een proces-verbaal en een rijverbod.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Zevenaar-Duiven, verkeerscontrole
Publicatiedatum: 19-01-2003

Snelheid, gordelgebruik en alcohol, dat waren de speerpunten bij een verkeerscontrole door het verkeershandhavingsteam van de politie zaterdagavond op de Ringbaan Noord in Zevenaar. De controle werd gehouden tussen acht en tien uur en leverde in totaal 35 bekeuringen op. Onder 125 passanten bleken er 29 de maximumsnelheid van 50 km/u te hebben overschreden. Hoogst genoteerde snelheid daarbij was 78 km/u. Ook werden een vijftiental blaastesten uitgevoerd, maar geen van de gecontroleerde bestuurders bleek gedronken te hebben. Wel werden er 5 bestuurders bekeurd voor het niet dragen van de autogordel. Een bestuurder kreeg een bon voor het voeren van mistlichten binnen de bebouwde kom.
Op dezelfde speerpunten werd later gecontroleerd op de Rijksweg in Duiven. Tussen half elf en middernacht werden in totaal 6 bekeuringen uitgeschreven. Voor overschrijding van de maximumsnelheid gingen 2 bestuurder op de bon. Van de 35 gehouden blaastesten kreeg een automobilist proces-verbaal voor het rijden onder invloed (tussen de 350 en 569 ug/l). Een bestuurder werd bekeurd voor het rijden zonder gordel, twee anderen werden beboet wegens het voeren van mistlichten.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606