Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA roept op tot consequent Vlaams front rond staatshervorming (19/01/03)

Zaterdag jongstleden organiseerde CD&V een tweede Vlaamse Conferentie. Het brede middenveld, de Vlaamse Beweging en alle politieke partijen werden uitgenodigd om hun visie omtrent de toekomst van Vlaanderen, en meer bepaald de volgende staatshervorming, uiteen te zetten. De N-VA greep, bij monde van nationaal ondervoorzitter Eric Defoort, de uitnodiging aan en lanceerde een oproep aan de Vlaamse politieke partijen om de vijf resoluties van de N-VA te onderschrijven en er consequent naar te handelen.

Vooralsnog werd door geen enkele partij op het aanbod ingegaan.

Onderstaand vindt u de boodschap van N-VA-ondervoorzitter Defoort aan de Vlaamse Conferentie.

Vlamingen, wij moeten verder durven kijken.

Straks treden 10 nieuwe lidstaten tot de Europese Unie toe, waarvan 7 met een kleiner bevolkingsaantal dan Vlaanderen. In het Europa van de 25 zullen er 12 landen zijn met een kleinere bevolking dan Vlaanderen. Waarop wachten wij nog om onze eigen plaats op te eisen?

Als Vlaanderen de trein van het nieuwe Europa mist, mist Vlaanderen de 21ste eeuw
. Dít is de uitdaging. Samen moeten wij de wegbereiders zijn van een nieuwe Europese toekomst voor 6 miljoen Vlamingen.

Niets staat Vlaanderen nog in de weg om het Belgisch samenlevingscontract op te zeggen. Wij willen meer democratie en een beter bestuur. Wij willen de welvaart en het welzijn van zes miljoen Vlamingen verzekeren. Dus willen wij een onafhankelijke Vlaamse lidstaat in een democratisch Europa.

De N-VA wijst de weg. Al hinken ze enkele kilometers achterop, toch zijn wij verheugd dat enkele Vlaamse partijen aarzelend in onze voetsporen treden. Maar de onduidelijkheid blijft. Wat bedoelt bijvoorbeeld CD&V met confederalisme. Gaat het om een bevoegdheid hier of daar of wordt eindelijk consequent gekozen voor een Vlaamse staatsvorming?

De N-VA wil boter bij de vis. De Vlaamse partijen moeten hun Vlaamse standpunten nu eens eindelijk hard maken door net als de N-VA klaar en duidelijk te zeggen dat zij níet toetreden tot een federale regering wanneer er geen garanties zijn voor:

* een volledig Vlaams economisch en tewerkstellingsbeleid,
* een volledige Vlaamse fiscaliteit

* een volledig Vlaams gezins- en gezondheidsbeleid
* een volledig Vlaams mobiliteitsbeleid

* en de volledige afschaffing van de miljardentransfers naar Wallonië.

Dát zijn de vijf Vlaamse resoluties van de N-VA.

Indien de Franstaligen niet willen tegemoet komen aan deze vijf resoluties, moeten de Vlaamse partijen elke deelname aan de federale regering weigeren.

Dit engagement vragen wij aan de Vlaamse partijen, ook deze hier aanwezig. Aan hen om deze vraag te beantwoorden, zonder omwegen, zonder achterpoortjes.

Auteur:
Eric Defoort, nationaal ondervoorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be