Nieuwsbericht

zondag, 19 januari 2003, 15.30 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Mishandeling
Egmond aan den Hoef, vrijdag 17 januari 2003.
Omstreeks 15.45 uur vond er een schermutseling plaats op het Asielzoekerscentrum aan de Duynmayers Kroft. Een 26-jarige man uit Heerhugowaard wilde een vriendin van hem bezoeken. Hij had echter een verbod om op het centrum te komen. Toen een beveiligingsmedewerker hem wegstuurde werd hij geslagen en met de dood bedreigd door de verdachte. Toen de medewerker een kantoor in ging sloeg de verdachte een ruit van dat kantoor stuk. De verdachte is aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Boetes voor drankrijders
Castricum, vrijdag 17 januari 2003.
Tussen 22.00 en 24.00 uur werd tijdens een alcoholcontrole een viertal drankrijders betrapt op de Beverwijksestraatweg. Een 58-jarige automobilist uit Egmond-Binnen kreeg een boete van 310,- omdat hij 395 ug/l blies (tot 220 toegestaan). Een 47-jarige automobilist uit Beverwijk blies 235 ug/l en mocht 190,- afrekenen. Datzelfde gold voor een 38-jarige automobilist uit Castricum. Hij blies 240 ug/l. Een bromfietser kreeg een boete van 75,- omdat hij 370 ug/l blies.

Rijbewijs ingenomen
Heerhugowaard, zaterdag 18 januari 2003.
Omstreeks 01.40 uur controleerde de politie op de Amstel een een 23-jarige automobilist uit Heerhugowaard op alcoholgebruik. Hij blies 700 ug/l en mocht meteen zijn rijbewijs inleveren.

Vechtpartij
Castricum, zaterdag 18 januari 2003.
Omstreeks 02.00 uur deed zich een vechtpartij voor op de Dorpsstraat waar een flinke groep mensen bij betrokken was. De politie ging over tot de aanhouding van één van de betrokkenen bij de vechtpartij, een 18-jarige jongeman uit Uitgeest. De verdachte verzette zich tegen zijn aanhouding en kreeg steun van omstanders. Daarbij zag iemand uit het publiek kans om het dienstpistool van een agent uit zijn holster te trekken. Hij richtte het wapen op de verdachte. Meteen hierna kon de agent het wapen weer terugpakken. De dader van dit ernstige vergrijp ontkwam in de menigte. De aangehouden verdachte werd overgebracht naar het bureau en ingesloten in verband met het verdere onderzoek. Hij wordt ervan verdacht in een café een bierglas te hebben gegooid naar het gezicht van een 24-jarige man uit Castricum. Die liep hierbij schade op aan zijn gebit. Van drie tanden is een stukje afgebroken. De verdachte ontkent dit te hebben gedaan en het onderzoek wordt voortgezet. Bij de schermutseling liepen drie agenten wat kleine schaafwondjes en lichte kneuzingen op.
Tijdens de schermutselingen werd iets verderop een 20-jarige man uit Heemskerk slachtoffer van een mishandeling. Hij liep een bebloed gezicht op en werd daarover zo kwaad dat hij, ondanks dat hij tot rust gemaand werd door horecaportiers, een ruit van een toegangsdeur van een appartement insloeg. Hij gaat aangifte doen van mishandeling maar zal de schade aan de eigenaar van de ruit moeten vergoeden.

Insluiping
Alkmaar, zaterdag 18 januari 2003.
In de afgelopen nacht is een diefstal gepleegd vanuit een woning aan de Leopoldstraat. De bewoner was vergeten de achterdeur op slot te doen. Uit de woning werd een jas en een tas met inhoud weggenomen. In de tas zat ondermeer een portemonnee, diverse sleutels en een rijbewijs.

Diefstal auto
Alkmaar, vrijdag 17 januari 2003.
Tussen maandag 13 januari en vrijdagavond is vanaf de Honthorstlaan een groene personenauto weggenomen van het merk Ford, type Escort en voorzien van het kenteken GS-NS-95. De auto heeft een geschatte dagwaarde van 3000,-.

Aanrijding met ernstig letsel, getuigen gezocht Heerhugowaard, zaterdag 18 januari 2003.
Omstreeks 19.50 uur vond er op de kruising Krusemanlaan-Brouwersgracht een ernstige aanrijding plaats tussen een personenauto en een scooter. De bestuurder van de scooter en zijn passagier, beiden uit Alkmaar en rond de 18 jaar oud, raakten hierbij ernstig gewond. Eén van hen heeft een elleboogfractuur en een ingeklapte long, de ander een open beenfractuur. Ze moesten beiden in het ziekenhuis worden geopereerd. De bestuurder van de auto, door wiens schuld de aanrijding vermoedelijk is ontstaan, vluchtte na het ongeval en liet zijn voertuig achter. Enkele uren later kwam de politie op het spoor van een 33-jarige man uit Heerhugowaard die aanvankelijk aangaf de bestuurder van de auto te zijn geweest. Hij werd ingesloten en zondagmorgen gehoord. Daarbij bleek dat hij de schuld van de aanrijding op zich had genomen voor een vriend zonder verzekering en zonder rijbewijs. Deze man is na verhoor heengezonden. De politie gaat verder met het onderzoek waarbij de werkelijke bestuurder gehoord gaat worden evenals de twee slachtoffers in het ziekenhuis. Omdat de toedracht van de aanrijding nog niet duidelijk is worden getuigen verzocht contact op te nemen met de politie in Heerhugowaard via telefoonnummer 0900-8844.

Poging tot beroving
Alkmaar, zaterdag 18 januari 2003.
Een 15-jarige meisje uit Alkmaar kreeg de schrik van haar leven toen ze in de vooravond door het park fietste. Ter hoogte van de Mandemakersstraat sprong er een manspersoon uit de bosjes tevoorschijn met een papieren zak over zijn hoofd. Ter hoogte van de ogen had waren er gaten in de zak geknipt. Het meisje moest geld geven of zich anders uitkleden. Hij hield haar vast en betastte haar op zoek naar geld. Op dat moment passeerden er andere mensen en vluchtte de man. De man had een breed postuur en droeg donkere kleding.

Aanrijding met nekletsel
Alkmaar, zaterdag 18 januari 2003.
Omstreeks 22.15 uur vond er op de Ommering een aanrijding plaats tussen twee personenauto's respectievelijk bestuurd door een 41-jarige vrouw uit IJmuiden en een 36-jarige man uit Alkmaar. Ter hoogte van de Westdijk wisselde de vrouw van de rechter- naar de linkerrijstrook. De man die achter haar reed op die linkerrijstrook moest door deze manoeuvre uitwijken naar rechts. Hij raakte eerst de achterzijde van de auto van de vrouw en botste vervolgens tegen een verkeersbord aan de kant van de weg. De vrouw klaagde na de aanrijding over pijn in haar nek. De bij de aanrijding betrokken voertuigen raakten flink beschadigd.

Bestuurder onder invloed vliegt uit bocht
Heiloo, zaterdag 18 januari 2003.
Een 42-jarige automobilist uit Uitgeest vloog omstreeks 22.15 uur met zijn auto uit de bocht op de Kanaalweg. Ter hoogte van de betoncentrale reed hij de markeringshekken in reed hij vervolgens een lantaarnpaal omver. De auto ging over de kop en landde op zijn dak. De bestuurder raakte niet gewond. De oorzaak van de aanrijding werd de politie snel duidelijk: de bestuurder blies 630 ug/l. Zijn auto raakte total loss. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Politie grijpt in bij vechtpartij
Castricum, zondag 19 januari 2003.
Surveillerende agenten op de Dorpsstraat hebben omstreeks 00.05 uur opgetreden bij een vechtpartijtje bij de ingang van een café. Twee jongens waren met elkaar aan het vechten. Hierbij belandde één van hen op de grond. De andere jongen, een 16-jarige uit Krommenie, kon worden aangehouden, ondanks dat anderen zich ermee bemoeiden. Het slachtoffer verdween in de drukte. De politie heeft de verdachte gehoord en wacht nog op een aangifte van het verdwenen slachtoffer.

Wildplasser aangehouden
Castricum, zondag 19 januari 2003.
Twee portiers van een horecagelegenheid aan de Dorpsstraat zagen omstreeks 02.30 uur dat een 20-jarige man uit Castricum zijn blaas leegde in een portiek. Zij spraken in de omgeving surveillerende agenten aan met het verzoek hier tegen op te treden. De agenten spraken de man aan. Hij wenste zijn gegevens niet op te geven en gedroeg zich recalcitrant. Hij werd aangehouden en geboeid overgebracht naar het bureau. Daar mocht hij een boete van 46,- op zijn naam in ontvangst nemen waarna hij werd heengezonden.

NOORDKOP

Aangehouden inbreker ook verdacht van tasjesroof Den Helder, zondag 19 januari 2003.
De politie heeft zaterdagmorgen omstreeks 10.30 uur in zijn woning in Den Helder, een 37-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht een inbraak te hebben gepleegd bij een groothandel aan de Energieweg op 16 januari 2003, omstreeks 05.00 uur. De verdachte heeft toen een tegel door een ruit gegooid en heeft snel 25 sloffen sigaretten weggenomen voordat de gealarmeerde bewakingsdienst ter plaatse kwam. De sigaretten hebben een winkelwaarde van 750,-. Hij heeft dit inmiddels bekend.
Naar andere strafbare feiten die de aangehouden man mogelijk heeft gepleegd wordt nog een nader onderzoek ingesteld. Zo wordt hij er ook van verdacht een 54-jarige vrouw van haar plastic tas te hebben beroofd op de Huisduinerweg, voor het ziekenhuis. De tasjesroof vond plaats op zaterdag 18 januari 2003 omstreeks 05.50 uur. De vrouw liep over straat toen de verdachte op een fiets naast haar kwam staan. Hij rukte de tas uit haar hand. Hierbij kwam de vrouw ten val en kwam met haar hoofd tegen een lantaarnpaal terecht. Ze liep enkele kneuzingen op. De verdachte reed hierna snel weg met de plastic tas waar een portemonnee met 15,- in zat. Er passeerden kort hierna twee mannen op een fiets. De vrouw heeft hen nog aangeroepen maar ze reageerden niet, mogelijk in de veronderstelling dat de vrouw in de war was. De recherche in Den Helder wil graag in contact komen met de twee fietsers. Ze worden verzocht te bellen met: 0900-8844.

Bloedneus na kopstoot
Wieringerwerf, vrijdag 17 januari 2003.
Omstreeks 21.00 uur kregen twee jongens op de fiets ruzie. Op de Westwal zou de één niet aan de kant zijn gegaan voor de ander. Omdat de aangever hierom lachte kreeg hij een kopstoot van een 18-jarige jongen uit Wieringerwerf. Het slachtoffer liep een bloedneus op. De verdachte werd een klein uur later door de politie aangehouden en na verhoor heengezonden met een proces-verbaal op zak.

Drankrijder verzet zich
Den Helder, zaterdag 18 januari 2003.
Omstreeks 02.15 uur wilde de politie op de Poldwerweg een 51-jarige automobilist uit Den Helder controleren op drankgebruik. De man had kort hiervoor een discussie gehad met een paar fietsers. Hoewel hij naar drank rook weigerde hij mee te werken aan een blaastest en wilde hij zijn auto niet uit komen. De man reed weg en stopte pas op de Prins Willem Alexandersingel. Daar weigerde hij uit zijn auto te komen. Een agent die hem beetpakte kreeg een klap in zijn gezicht. Met hulp van enkele andere agenten lukte het uiteindelijk toch de man uit zijn auto te halen. Hij verzette zich flink en probeerde de agenten te schoppen. Aan het bureau werkte hij toch mee aan een ademanalyse. Hij blies 670 ug/l en mocht zijn rijbewijs inleveren. Tegen hem zal een proces-verbaal worden opgemaakt.

Handel in verpulverde paracetamol
Den Helder, zaterdag 18 januari 2003.
Omstreeks 03.15 uur werd door de politie in de Koningstraat een 21-jarige man uit Den Helder aangehouden als verdachte van handel in cocaïne. Hij bleek al enkele pakketjes voor 10,- verkocht te hebben. Hij droeg nog twee pakketjes bij zich. In zijn auto lag een verboden wapen, namelijk een busje traangas. Hij werd aangehouden en ingesloten. In de loop van zaterdag bleek na een test door de recherche dat de inhoud van de twee pakketjes bestond uit fijngemalen paracetamol. De man had zijn afnemers bedrogen. Tegen hem wordt een proces-verbaal opgemaakt wegens overtreding van de Wet wapens en munitie.

Drankrijders
Callantsoog, zaterdag 18 januari 2003.
Omstreeks 03.00 uur controleerden agenten op de Duinweg een 21-jarige automobilist uit Den Helder op drankgebruik. Hij blies 380 ug/ (tot 220 toegestaan). Hij kreeg een proces-verbaal.
Texel, zondag 19 januari 2003.
Tijdens enkele routinecontroles liepen drie automobilisten tegen de lamp. Een 37-jarige man uit De Cocksdorp werd omstreeks 01.00 uur gecontroleerd op de Nieuwlanderweg in de Waal. Hij blies 265 ug/l (maximaal 220 toegestaan). Omstreeks 04.00 uur werd op de Bernhardlaan een 29-jarige man uit Den Burg betrapt op het rijden met drank op. Hij blies aan het bureau 330 ug/l. Tot slot werd omstreeks 05.30 uur een 35-jarige man uit Den Burg gecontroleerd. Hij blies 585 ug/l. Ze krijgen allen een proces-verbaal.

Glazengooier aangehouden
Den Helder, zondag 19 januari 2003.
Portiers van een horecagelegenheid in de Koningstraat hielden omstreeks 02.50 uur een lastige klant aan die met bierglazen had gegooid. Het ging om een zeer dronken man van 23 jaar uit Den Helder. Hij werd door de politie overgenomen en ter ontnuchtering ingesloten. Hij is in de loop van de zondag met een bekeuring op zak heengezonden.

WESTFRIESLAND

Creditcard weggenomen
Zwaag, vrijdag 17 januari 2003.
Een bewoner van een huis aan de Klaproos die 's morgens was vertrokken en 's avonds weer terugkeerde merkte dat er in de tussentijd was ingebroken. Een draairaam aan de achterkant van de woning werd opengebroken en uit de woning was een creditcard weggenomen. Dit is de derde inbraak in korte tijd aan de Klaproos. Op 15 en 16 januari werden twee andere woningeigenaren al slachtoffer van een inbraak.

Drankrijder tegen boom
Hoorn, zaterdag 18 januari 2003.
Omstreeks 00.25 uur, reed een 24-jarige man uit Hoorn met zijn auto tegen een boom op de Zwaagmergouw. Hij liet zijn auto flink beschadigd achter en ging te voet verder. Agenten zagen hem ruim vijf minuten later lopen op de Pinksterbloem waar hij werd aangehouden. Aan het bureau blies hij 475 ug/l. De man ontkent betrokken te zijn geweest bij de aanrijding. De politie stelt een nader onderzoek in.

Snelheidscontrole
Aartswoud, zaterdag 18 januari 2003.
In het begin van de middag werd op de Westfriesedijk een snelheidscontrole gehouden met behulp van de Laserpatrol. Vijf automobilisten reden te snel en werden aan de kant gezet. De snelste reed 123 waar 80 km/u is toegestaan.

Wegpiraat bekeurd
Zaterdag 18 januari 2003.
Een surveillerende agent zag omstreeks 20.45 uur een 21-jarige hem tegemoetkomende automobilist uit Noordbeemster onterecht met mistlichten rijden op het Keern. De agent keerde zijn voertuig en ging achter de automobilist aan. De man reed 80 kilometer per uur op de Provincialeweg waar 50 is toegestaan. Hij ging in de richting van Enkhuizen. Bij de kruising met de Van Aalstweg ging de bestuurder over de strook voor rechtsafslaand verkeer maar reed vervolgens toch rechtdoor. Daarna ging hij met 130 km/u verder. De achtervolgende agent zag toch kans om op hem in te lopen en hem aan de kant te zetten. De bestuurder kan een fikse boete tegemoet zien.

Geen schuld aan aanrijding, toch verdachte
Hoorn, zaterdag 18 januari 2003.
Een 49-jarige automobilist uit Venhuizen werd omstreeks 21.30 uur aangereden door een andere automobilist op de kruising Westerdijk-Kuil. De man kreeg geen voorrang. Toch werd hij door de politie aangehouden omdat bij de blaastest op straat bleek dat hij iets teveel gedronken had. Hij blies aan het bureau 255 ug/l. Tevens bleek dat het kenteken van zijn auto was geschorst. Hij kon zijn voertuig derhalve op het bureau achterlaten.

Inbraken
Zwaag, zaterdag 18 januari 2003.
In de middag c.q. avond is er ingebroken in een woning aan de Boterbloem. Een ruit van de achterdeur werd vernield om binnen te komen. Uit de woning werd ondermeer audioapparatuur, een videorecorder en een Playstation weggenomen.
Hoorn, zondag 19 januari 2003.
Uit een woning aan de Draafsingel werd omstreeks 02.15 uur een laptop weggenomen. Deze stond op een bureau in de woonkamer. De dader sloeg een raam in aan de voorzijde van de woning en pikte het apparaat waarna hij snel wegrende.

Aanhouding bij opstootje
Hoorn, zondag 19 januari 2003.
Omstreeks 02.40 uur hield de politie op de Roode Steen een 20-jarige man uit Zwaag aan. Zijn broer was uit een café gezet door portiers omdat hij begon met vechten. Agenten probeerden buiten op straat de boel te sussen. Dit werd belet door de 20-jarige man die zich op irritante wijze met het politiewerk ging bemoeien. Nadat hij aan het bureau was afgekoeld is hij in de vroege ochtend heengezonden.