Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Breda

Breda, zondag 19 januari 2003

Inbraak opticien, politie houdt twee verdachten aan

BAVEL: De politie heeft vannacht twee mannen aangehouden die verdacht worden van een inbraak bij een opticien in Bavel. De verdachten zijn in verzekering gesteld. Het gaat om twee Amsterdammers van respectievelijk 30 en 29 jaar. De politie heeft de buit inmiddels terug gevonden. De politie heeft ook een vuurwapen aangetroffen. De daders maakten gebruik van een gestolen scooter.

Op zondag 19 januari omstreeks 05.20 uur werd een inbraak gemeld bij een opticien aan de Kloosterstraat te Bavel. Een getuige zag dat twee personen op een scooter een inbraak pleegden in genoemde winkel. Met een hamer werd een ruit ingeslagen. Door het ontstane gat gingen de inbrekers naar binnen en namen diverse goederen weg. Op weg naar Bavel kwam de politie, op het fietspad van de Lange Bunder twee personen tegen op een scooter die met hoge snelheid in de richting van de Dorstseweg reden. De mannen voldeden aan het doorgegeven signalement. De twee verdachten sloegen op de vlucht door van de scooter te springen, die vervolgens tegen de politie auto aanreed. De verdachten renden het parkje in gelegen naast de Lange Bunder. Een van de verdachten kon direct worden aangehouden, de tweede verdachte trof de politie met behulp van de diensthond aan onder een bestelbusje dat geparkeerd stond aan de Veldstraat.

De politie vond bij een van de verdachten enkele brillen afkomstig van de inbraak. De agenten hebben vervolgens een uitgebreid onderzoek ingesteld op de door de verdachten gebruikte vluchtroute. Zij vonden een vuilniszak met daarin een groot aantal zonnebrillen en aankoopbonnen afkomstig van de optiek en een handschoen. Nabij de handschoen lag een pistool merk Walther met in de patroonhouder twee scherpe patronen. De gebruikte scooter bleek van diefstal afkomstig te zijn. Beide verdachten zijn in verzekering gesteld. De politie van Zuid-Oost stelt samen met de districtsrecherche een nader onderzoek in.

Inbraak bedrijf

BREDA: Op zondag, 19 januari omstreeks 04.00 uur werd een inbraak alarm gemeld bij een bedrijf aan het Spinveld. Ter plaatse gekomen bleek dat er ook daadwerkelijk was ingebroken. De daders hebben een raam ingeslagen om binnen te komen. Uit het bedrijf werd computer apparatuur gestolen.

Burger staat fiets af bij achtervolging Politie houdt auto-inbreker aan

BREDA: De politie heeft vrijdagmiddag na een achtervolging op de Agaatstraat een auto-inbreker aangehouden. Een behulpzame burger stelde vrijwillig zijn fiets aan één van de agenten beschikbaar waardoor de verdachte, een 21-jarige Bredanaar kon worden ingehaald. De verdachte is in verzekering gesteld en wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De politie kreeg omstreeks 15.35 uur een melding dat een man aan het inbreken was op de Bijster in een aldaar geparkeerde camper met Duits kenteken. Agenten parkeerden hun dienstvoertuig achter deze camper. Zij zagen een man wegrennen in de richting van de Topaasstraat en stelden te voet een achtervolging in. Tijdens deze achtervolging werd een van de agenten aangesproken door een burger die spontaan zijn fiets ter beschikking stelde. De politieman haalde de verdachte op de Agaatstraat in, waarna deze de ongelijke wedstrijd staakte. De agenten vonden voor de camper twee autoradio`s en inbrekersgereedschap. De verdachte heeft verklaard dat hij deze uit de camper en uit een auto geparkeerd op de Molengracht heeft gestolen.

Openbare orde toezicht: Politie verricht 5 aanhoudingen

BREDA: De politie heeft vannacht tijdens het openbare orde toezicht in het uitgaanscentrum vijf aanhoudingen verricht. Een 17-jarige jongen werd aangehouden ter zake belediging. De politie heeft verder twee mannen uit Made aangehouden ter zake mishandeling. Twee broers werden aangehouden ter zake baldadigheid en het belemmeren van het politiewerk.

Een 17-jarige jongen uit Teteringen werd omstreeks 02.45 uur op de Torenstraat aangehouden omdat hij enkele agenten beledigde met woorden zoals `kanker ouwe` en `mietje`. In de politieauto begon de dronken jongen de agenten ook nog te bedreigen met de woorden:" ik weet jullie wel te wonen en te vinden, als ik vrij ben ga ik jullie pakken". De jongen kan een proces-verbaal tegemoet zien.

De politie hield op de Haven omstreeks 03.15 uur twee mannen uit Made aan van respectievelijk 19 en 18 jaar op de verdenking van mishandeling. Een van de mannen had een 16-jarige jongen uit Breda in zijn gezicht geschopt terwijl de ander stond toe te kijken. Het slachtoffer die een bloedneus en besmeurde kleding had vertelde dat een van de verdachten hem op dreigende toon vroeg of hij ook een hekel had aan zwarten. Toen hij daarop antwoordde dat hij daar geen problemen mee had, schopte een van de mannen met kracht tegen zijn neus aan.

Een surveillance-eenheid zag omstreeks 04.30 uur dat een jongen met fietsen aan het gooien was bij de fietsenstalling aan de Haven. Toen de agent hierop ingreep en de jongen aansprak begon hij de agent te beledigen. Hierop werd de jongen aangehouden. Zijn broer zag dit en probeerde hem uit de greep van de politieagent te bevrijden. Diverse politie-eenheden gingen ter plaatse en konden ook broerlief aanhouden ter zake belemmering. Het gaat om twee mannen van respectievelijk 19 en 17 jaar uit Breda.

Jacht op de emoe

BREDA: Op zaterdag 18 januari omstreeks 16.30 uur werd gemeld dat in de omgeving van de Sprundelsebaan te Breda een struisvogel op de weg zou lopen. Ter plaatse gekomen bleek er inderdaad een struisvogelachtig dier rond te lopen. Door de aanwezige politie met behulp van de brandweer werd getracht het dier te vangen. Hij bleek echter de aanwezige ambtenaren steeds te snel af te zijn. Ook een ter plaatse gekomen dierenarts met een verdovingsgeweer kon het dier niet dicht genoeg nadere om de injectie op hem af te schieten.

Omdat het al donker begon te worden en omdat volgens deskundige dergelijke dieren gaan liggen als het donker wordt, voorlopig geen verdere actie ondernomen. De eigenaar van het dier, wat overigens een emoe bleek te zijn, die harder kan lopen dan 60 km per uur, probeert vandaag zelf het dier te vangen. De eigenaar heeft het dier gekregen voor zijn verjaardag gekregen van een vriend. Het is uit een wei ontsnapt nadat een afrastering bij een aanrijding was beschadigd.

Krattendieven aangehouden

BREDA: De politie heeft zaterdagmiddag op de Doornboslaan en Ceresstraat omstreeks 13.00 uur, drie Bredase jongens van respectievelijk 12, 15 en 17 jaar aangehouden die enkele lege kratjes hadden weggehaald vanaf het terrein van de brouwerij. De jongens waren over een hek geklommen en hadden enkele lege kratten gestolen. Zij zijn verwezen naar bureau HALT.

Gaslucht

BREDA: Op zondag 19 januari omstreek 04.30 uur werd de politie geroepen voor een gaslucht in een woning aan de Dijklaan te Breda. Ter plaatse bleek, dat afgelopen vrijdag door de verhuurder een nieuwe cv-ketel was geïnstalleerd, waarbij vermoedelijk iets niet goed was gegaan. Door de brandweer is het gas in de woning afgesloten.

Insluiping

BREDA: Zaterdagmiddag heeft een dief kans gezien uit een niet afgesloten woning aan de Sleedoornpage een laptop te stelen. De bewoner was even boven doende, de dief heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de laptop die van buiten af zichtbaar op een tafel stond, weg te nemen.

Bejaarde man voor 200 euro opgelicht

BREDA: In de wijk Brabantpark is een 83-jarige man met een zielig verhaal door een nog onbekende man voor 200 euro opgelicht. De oplichter kwam vrijdagavond aan de deur en vertelde dat hij zonder benzine stond en nog terug moest naar Dongen. De bejaarde man leende de man 50 euro die hij de volgende dag terug zou brengen.

Zaterdagavond stond dezelfde man weer aan de voordeur. Hij vroeg of de bewoner hem 150 euro kon geven. De man zou dit dan met zijn vrouw die in de auto zat wisselen voor een briefje van 200 euro. De man reed echter direct weg. De aangever was nu dus 200 euro armer. De politie heeft een aangifte opgenomen en stelt een nader onderzoek in. Het zou gaan om een man met een Noord Afrikaans uiterlijk.

Inbraak bedrijf

ETTEN-LEUR: Vrijdagavond is omstreeks 22.00 uur ingebroken bij een handelsonderneming aan de Korte Brugstraat. De daders hebben met een trottoirtegel een ruit ingegooid. Uit het pand zijn drie weegschalen gestolen met een gezamenlijke waarde van 960 euro. Een getuige zag de daders wegrijden in een rode Opel Kadett. De politie van Etten-Leur stelt een nader onderzoek in.

Fiets in brand gestoken

ETTEN-LEUR: De nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 januari jl. is door vandalen omstreeks 03.30 uur bij het Station in Etten-Leur een fiets in brand gestoken. Het gaat om een damesfiets met zitje. De politie heeft de daders niet aangetroffen.

Alcoholcontrole in de gemeente Moerdijk

MOERDIJK: De politie van Moerdijk heeft de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 januari 2003 op verschillende plaatsen in het werkgebied een alcoholcontrole gehouden. Op de Provincialeweg 306 en de Hazeldonkse Zandweg werden 67 passanten gecontroleerd. Een 28-jarige Bredanaar werd op de Hazeldonkse Zandweg aangehouden omdat hij teveel alcohol gedronken werd. Hij kreeg een geldboete en een rijverbod.

Poging inbraak schuur

ZEVENBERGSCHEN HOEK: De eigenaar van een schuur aan de Driehoefijzerstraat in Zevenbergen ontdekte zaterdagmorgen dat het cylinderslot van zijn schuur was afgebroken en dat men kennelijk geprobeerd had in te breken in zijn schuur. Er is niets gestolen.

Bron: Willem van Hooijdonk