Socialistische Partij

Bos maakt belofte niet waar: toch paarse politicus op post PvdA-premier

19-01-2003 * "Door Job Cohen te kiezen voor de premierpost maakt Wouter Bos geen beste beurt. Hij breekt daarmee zijn belofte geen paarse politicus voor die functie te zullen polsen. Cohen is een aimabel man met bestuurlijke vaardigheden. Politiek is hij vooral verbonden aan Lubbers-3 en Paars-2. Kabinetten met CDA en VVD, waaraan veel mensen slechte herinneringen bewaren. Cohen zelf breekt overigens ook een belofte, om zijn zesjarige termijn als burgemeester van Amsterdam uit te dienen," aldus de eerste reactie van SP-lijsttrekker Jan Marijnissen, over de beslissing van PvdA-lijsttrekker Bos om Cohen als kandidaat-premier naar voren te schuiven.

Marijnissen vindt het opmerkelijk dat Bos zo makkelijk omgaat met eerdere beloften. "Als dit de nieuwe politiek is die Bos voortdurend belooft, is er extra reden om alert te zijn. Wat zijn al zijn andere beloften, over de ziektekostenpremie, de Melkertbanen, de inkomensverschillen en het aanpakken van de wachtlijsten in de zorg, waard als Bos onder pressie komt? Het is te hopen dat Job Cohen niet aangezocht is om straks die beloften van Bos te gaan breken. Dan had Bos beter zichzelf kunnen nomineren voor het Catshuis. In de hele campagne valt op dat Bos even makkelijk naar links praat als hij naar rechts kijkt. Met zijn weigering om kiezers op te roepen voor een linkse meerderheid te gaan, viel hij me al tegen."

"Zijn voortdurende gelonk naar Balkenende maakte Bos voor mij nog minder geloofwaardig als vertegenwoordiger van de `nieuwe' PvdA. Door zijn belofte in te slikken geen paarse bewindsman terug op het Haagse pluche te brengen, geeft hij opnieuw reden om te zeggen: eerst zien en dan geloven. Willen we na 22 januari de PvdA op een beter spoor krijgen dan in de afgelopen 13 jaar en die partij daar ook op houden, dan zal een sterke SP beslist noodzakelijk zijn. Beter het zekere voor het onzekere nemen, is dus mijn advies. De SP zal sociale voorstellen van de PvdA altijd steunen. Of dat andersom ook zal gebeuren, is nog zeer de vraag en deze recente ontwikkelingen maken het er niet beter op."