INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

Presentatie Scholierenverkiezingen 2003

Minister Remkes en kandidaat-kamerleden reageren op uitslag

Volgende week maandag 20 januari, twee dagen voor de echte verkiezingen, gaan in ons land de middelbare scholieren naar de stembus. Nog diezelfde avond wordt de uitslag bekend gemaakt en aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer J.W. Remkes. Dit gebeurt om 18.15 uur in politiek-cultureel centrum De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam.
De Scholierenverkiezingen 2003 is een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).

Tijdens de presentatie geven de volgende politici hun reactie op de uitslag:
Harry van Bommel (SP)
Boris Dittrich (D66)
Diederik van Dijk (SGP)
Joost Eerdmans (LPF)
Femke Halsema (GroenLinks)
Bas Pastoor (Leefbaar Nederland)
Diederik Samsom (PvdA)
Dick Stellingwerf (ChristenUnie)
Erica Terpstra (VVD)
Gerda Verburg (CDA)
Johan Vlemmix (Partij v.d. Toekomst)
De presentatie is handen van actrice, cabaretière en columniste Funda Müjde.

Naar schatting 130.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs, verspreid over ruim 300 scholen, worden 20 januari a.s. opgeroepen hun stem uit te brengen. Deze keer stemmen de scholieren voornamelijk via Internet. Scholierenverkiezingen worden al sinds 1963 gehouden en traditioneel altijd een paar dagen voor de echte verkiezingen. Bij de vorige verkiezingen in mei vorig jaar kwam de LPF als grote winnaar uit de bus, terwijl VVD en PvdA de grote verliezers waren. De uitslag van de scholierenverkiezingen is een goede graadmeter voor de echte verkiezingen.

Alle scholen voor het voortgezet onderwijs zijn uitgenodigd mee te doen en konden zich voor deelname aanmelden bij het IPP. Het organiseren van dergelijke verkiezingen op school is een ideale manier om de leerlingen meer betrokken te maken bij de politiek. Daarnaast biedt het docenten een handig aanknopingspunt om in de lessen aandacht te besteden aan politieke besluitvorming.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Nico Bloot, voorlichting IPP: tel. 020 52 17 638, 06 24.260.449. n.bloot@publiek-politiek.nl
Peter Blank, verkiezingsactiviteiten IPP: tel. 020 52 77 621, 06 41.501.180

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel het bevorderen van politieke en maatschappelijke participatie.
U kent het IPP van: de StemWijzer, Wegwijsdagen, Scholierenverkiezingen, Opiniewijzers, www.allesoverdeverkiezingen.nl, www.verkiezingsaffiches.nl en andere activiteiten.

15 januari 2003

15 jan 03 12:44