Gemeente Utrecht

Vluchtelingen laten zich zien via tentoonstelling

Maandag 20 januari aanstaande om 17.00 uur vindt in het Utrechtse stadhuis de opening plaats van de tentoonstelling 'Vluchtelingen' van Iris Honderdos. De tentoonstelling is gemaakt in opdracht van de Stichting Vluchtelingenwerk Utrecht. Eduard Nazarski, algemeen directeur Vluchtelingenwerk Nederland, is één van de sprekers bij de opening.

De tentoonstelling 'Vluchtelingen' bestaat uit een installatie van zeven afzonderlijke objecten. Ieder object toont de persoonlijke geschiedenis en de huidige situatie van een vluchteling. Onder de vluchtelingen zitten zowel mannen, vrouwen als kinderen, van uitgeprocedeerd tot statushouder. De contacten met de verschillende vluchtelingen zijn gelegd in het Intercultureel Theehuis van de Stichting Vluchtelingenwerk Utrecht.

Eduard Nazarski, algemeen directeur Vluchtelingenwerk Nederland, spreekt bij de opening over de situatie van vluchtelingen in Nederland. Jan Lagendijk, hoofd van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Utrecht, gaat vervolgens nader in op de situatie van vluchtelingen in Utrecht. Miryam van Seters en Sarko Nasraw dragen daarna gezamenlijk een gedicht voor. Dit gedicht was een bron van inspiratie voor de tentoonstelling. Daarna is er mogelijkheid de objecten te bezichtigen, in gesprek te raken met de vluchtelingen, de kunstenares en andere aanwezigen. Hierbij klinkt Koerdische muziek, uitgevoerd door 'Belan'.

Iris Honderdos, 1958, woont in Utrecht en verzorgt Ruimtelijke Installaties en Locatieprojecten. Sinds 1989 exposeert zij regelmatig in binnen- en buitenland. ''Ik ga naar plaatsen in de wereld, zonder mijzelf voor te bereiden. Ik loop rond, kijk om me heen, praat met mensen, probeer te ontdekken wat er leeft, wat mij raakt. Ik zoek naar een manier van reageren in een beeldend werk dat verbonden is met de mensen en de plek waar ik ben. Ik heb ervaren dat kunst een bijzonder medium kan zijn, juist waar het gaat om mensen in moeilijke situaties''.

De tentoonstelling 'Vluchtelingen' is tot en met 31 januari 2003 te zien in het stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2. Het stadhuis is geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00- 17.00 uur, donderdag van 9.00-21.00 uur en zaterdag van 11.00-15.00 uur. De tentoonstelling wordt daarna een reizende tentoonstellingen en zal te zien zijn in andere grote steden van Nederland.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich richten tot Liesbeth van Batenburg, afdeling Bestuursondersteuning gemeente Utrecht: 030 286 1591 / 06 542 183 43

of
Marlies Meeuwisse, Vluchtelingenwerk Utrecht, coördinator Intercultureel Theehuis: 030 234 0676 / 06 218 657 95

Utrecht, 17 januari 2003