Universiteit van Amsterdam


De achterkant van de sociale onvrede


Opstelten neemt rapport in ontvangst op stadhuis Rotterdam

ROTTERDAM, 20030117 --
Op maandag 20 januari om 13.30 uur zal burgemeester Opstelten van Rotterdam het eerste exemplaar van het rapport Inzicht in onvrede - zojuist uitgebracht door sociaal-wetenschappelijk onderzoeksinstituut SISWO - in ontvangst nemen. De presentatie vindt plaats op het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel (zaal 7).

De belangrijkste conclusie van het rapport is dat met het overnemen van Fortuyn-achtige standpunten in de huidige verkiezingscampagne de oorzaken van sociale onvrede slechts gedeeltelijk worden aangepakt.
Die onvrede richt zich sterk op migratie en onveiligheid, thema's die met een breed scala van problemen in verband worden gebracht. Hoewel concrete problemen betrekking hebben op specifieke groepen, staat de komst van migranten symbool voor dieperliggende onzekerheden, waardoor electoraal gewin behaald kan worden.

De politici putten zich uit in het luisteren naar de burger en de kiezers die op 15 mei vorig jaar LPF stemden, worden welhaast doodgeknuffeld met beloften van gesloten grenzen, zero tolerance en andere nieuwe strengheid. Gevoelens van onzekerheid en onveiligheid blijken echter sterk samen te hangen met de effecten van de economische boom van de jaren negentig, zoals het wegtrekken van welvarende bewoners en publieke voorzieningen uit bepaalde stadswijken. Dat waren niet altijd de armste buurten: de angst om achter te blijven, nam ook onder de 'sociale stijgers' grote vormen aan zoals uit in het rapport opgenomen interviews naar voren komt.

Het rapport biedt een overzichtelijke analyse van de uiteenlopende oorzaken van (en oplossingen voor) sociale onvrede die in de discussie van het afgelopen jaar zijn aangedragen. Dit overzicht van zowel politieke en economische als sociaal-psychologische factoren wordt aangevuld met een korte schets van de situatie in een aantal wijken in Rotterdam en Almere. Daaruit blijkt dat deze steden vooral de laatste jaren in hoog tempo zijn veranderd. Een eenzijdige nadruk op criminaliteit, migratie en integratie biedt voor de problemen geen oplossing en houdt slechts de bestaande angsten in stand.

SISWO/Instituut voor Maatschappijwetenschappen is een onafhankelijke netwerkorganisatie voor de sociale wetenschappen, gevestigd in Amsterdam. SISWO voert toegepast onderzoek uit dat wetenschap, beleid en maatschappij met elkaar verbindt, met name op het gebied van sociaal beleid. Het instituut is gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Michiel Beker, Inzicht in onvrede: visies op maatschappelijk onbehagen aan het begin van de 21ste eeuw (Cahiers Sociale Wetenschappen en Beleid nr. 6), Amsterdam: SISWO/Instituut voor Maatschappijwetenschappen, 2003, 58 pp. Te bestellen door overmaking van ¤ 7,50 (inclusief portokosten) op Postbankrekening 75083 t.n.v. SISWO, Amsterdam onder vermelding van Cahier nr. 6, of via tel. 020 5270600, e-mail heckscher@siswo.uva.nl.