Ingezonden persbericht

Socialistische partij meest proefdiervriendelijk

Nek-aan-nek-race tussen GroenLinks en VVD

DEN HAAG, 20030120 -- Den Haag, 6 januari 2003: Vanaf de start van de verkiezingscampagnes van de politieke partijen is het mogelijk op de site www.proefdiervrij.nl een virtuele stem uit te brengen op de partijen die in de Tweede Kamer zitten. Tot 22 januari roept Proefdiervrij mensen via televisie- en radiospotjes op de website te bezoeken om hun stem uit te brengen. De Socialistische Partij wordt door de stemmers gezien als de meest proefdiervriendelijke partij. GroenLinks en VVD zijn verwikkeld in een nek-aan-nek-race om de tweede plaats.

Resultaat
Tot 22 januari kunnen bezoekers van de website van Proefdiervrij de standpunten van de politieke partijen nalezen over het gebruik van proefdieren. Nadien kan men een virtuele stem uitbrengen op een van de partijen. Tot vandaag hebben maar liefst 7.466 mensen de site bezocht en een stem uitgebracht. De Socialistische partij wordt de meest proefdiervriendelijke partij gevonden. GroenLinks is met de VVD verwikkeld in een nek-aan-nek-race om de tweede plaats. Proefdiervrij is zeer verrast over de positie van de VVD en ziet het als een aansporing voor de liberalen nu echt iets te gaan doen aan dierenwelzijn. In het verkiezingsprogramma van de VVD staat: 'Dierproeven mogen alleen onder stringente voorwaarden plaatsvinden mits deze ten bate zijn van de volksgezondheid. Een belangrijke voorwaarde is toetsing van alternatieve onderzoeksmethoden'. Proefdiervrij gaat er vanuit dat de VVD naar aanleiding van deze uitslag meer geld reserveert voor het vinden van alternatieve onderzoeksmethoden. Naar aanleiding van het grote aantal uitgebrachte stemmen gaat Proefdiervrij er vanuit dat het CDA en de PvdA de normen en waardendiscussie zal verbreden naar dierenwelzijn in het algemeen en proefdieren in het bijzonder.

Proefdieren
In Nederland werden in 2001 maar liefst 714.449 dieren gebruikt in uiterst pijnlijke proeven (zie noot). Het gaat om 478.719 muizen en ratten, 113.990 kippen en kwartels, 47.382 vissen, 25.908 hamsters en konijnen, 22.916 varkens, geiten, schapen en runderen, 2.865 honden en katten, 741 apen en 21.928 andere dieren. Bijna alle politieke partijen zijn voor meer budget voor het zoeken naar alternatieven voor dierproeven. Het is belangrijk de politieke partijen aan hun woord te houden. Immers, belofte maakt schuld. Bezoekers van de website kunnen meedoen aan een e-mailactie. Tot september kan een brief worden gestuurd aan het nieuwe kabinet met als boodschap: meer geld voor alternatieven voor dierproeven en een belasting op het gebruik van proefdieren (de vervuiler betaalt). Met het geld dat deze belasting oplevert kan gezocht worden naar alternatieven.

Voor betere manieren dan proefdieren
Dierproeven geven een hoop dierenleed en dat kan anders. Proefdiervrij zet zich in voor de ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven. Met acties en voorlichting geeft Proefdiervrij een duidelijk signaal af aan politiek, bedrijfsleven en consumenten: Proefdiervrij. Voor betere manieren dan proefdieren.

Bron: Zodoende 2001, Jaaroverzicht van de Keuringsdienst van Waren over dierproeven en proefdieren