Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Schoonmaak is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

20-01-2003

Leden CNV Schoonmaak accepteren eindbod werkgevers

De leden van CNV Schoonmaak gaan akkoord met het eindbod van de werkgevers voor een nieuwe, eenjarige cao. Dat is vandaag gebleken na een schriftelijke ledenraadpleging.

De werkgevers in de schoonmaak presenteerden op 18 december een eindbod voor een nieuwe cao voor de 170.000 werknemers in de schoonmaak. De cao loopt van 1/1/2003 tot 1/1/2004.

Volgens CNV-onderhandelaar Jan Kampherbeek bevat het cao-bod, waar de leden dus mee akkoord gaan, een aantal positieve punten. De werknemers krijgen per 1/1/2003 een loonsverhoging van 2,5 procent (conform het centraal akkoord). Daarnaast krijgen zij (tegelijk met de vakantietoeslag) een eenmalige uitkering van 0,5 procent van het jaarsalaris en een compensatie voor de gestegen pensioenpremies.


- Verder is de regeling over urenvermindering verbeterd. Als tien schoonmakers of meer te maken krijgen met urenvermindering, kan de urenvermindering pas worden doorgevoerd ná overleg met de vakbonden. Verder kunnen de werknemers maximaal één keer per twee jaar met urenvermindering te maken krijgen. Bovendien mag de urenvermindering hooguit twee uur per week bedragen.

- Bij een contractwisseling die voor tien of meer werknemers negatieve gevolgen heeft (bijvoorbeeld lager loon of lagere toeslagen), moet er eerst overleg met de vakbonden plaatsvinden.

- In 2003 worden de mogelijkheden van een bereikbaarheidsvergoeding onderzocht. Zon vergoeding is vooral van belang voor de leidinggevenden (voormannen en voorvrouwen, objectleiders en rayonmanagers), die onder meer door hun voortdurende bereikbaarheid vaak met een zeer hoge werkdruk te maken hebben.
- De kinderopvangregeling wordt uitgebreid.
- Er komt een werkgeversbijdrage van 15.000 euro voor goede doelen (onder meer voor CNV Internationaal, dat vakbonden in het buitenland ondersteunt).

- De afspraak over de eindejaarsuitkering is verbeterd. Iedereen die ten minste een jaar in dienst is, heeft recht op een eindejaarsuitkering (dus ook als hij vóór 1 december uit dienst gaat).

Nadere inlichtingen:

Jan Kampherbeek, onderhandelaar CNV Schoonmaak
0512-583470
Ineke van Oostveen-Roepers, onderhandelaar CNV Schoonmaak 026-4955322