Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Arbeidsinspectie onderzoekt blootstelling chemische stoffen

De Arbeidsinspectie voert in de eerste drie maanden van 2003 inspecties uit in de chemische industrie. In circa vierhonderd bedrijven wordt bekeken hoe het staat met de blootstelling van werknemers aan chemische stoffen en wordt de opslag van deze stoffen gecontroleerd. Ondernemingen zijn verplicht in kaart te brengen welke stoffen hun medewerkers inademen of via de huid naar binnen krijgen. Ze horen in te grijpen als de blootstelling de normen overschrijdt.

Vier jaar geleden heeft een vergelijkbare inspectie plaatsgevonden. Het resultaat was onder de maat: twee derde van de bezochte bedrijven had niet beoordeeld of de eigen werknemers werden blootgesteld aan chemische stoffen. Zonder zo'n beoordeling is niet bekend of de medewerkers gezondheidsrisico's lopen. De branche beloofde beterschap en de Arbeidsinspectie gaat nu opnieuw de situatie peilen.

Doel van de inspecties is het verminderen van ziekte en arbeidsongeschiktheid door chemische stoffen. Bekend is dat sommige stoffen kanker kunnen veroorzaken, andere hebben aandoeningen aan de luchtwegen tot gevolg. Blootstelling aan bepaalde oplosmiddelen in de verfindustrie kunnen leiden tot de hersenaandoening OPS.

Niet alleen onderzoekt de Arbeidsinspectie de beoordeling van de blootstelling, ook controleert zij de opslag van chemische stoffen. Wanneer dit niet op een juiste manier gebeurt, kunnen de gevolgen ernstig zijn: brand, explosies, dodelijke of ernstig gewonde slachtoffers en grote materiële schade. De Arbeidsinspectie checkt of de elektrische installatie in de opslagruimte 'explosieveilig' is. Ook wordt bijvoorbeeld bekeken of stoffen gescheiden zijn opgeslagen die met elkaar kunnen reageren.

De Arbeidsinspectie nodigt steeds de Ondernemingsraad uit om met de inspecties mee te lopen. De conclusie van het project wordt vóór de zomer verwacht.