STICHTING ALCOHOLPREVENTIE

Mixdranken: mogelijk minder onschuldig dan gedacht

Experimenteel onderzoek toont aan dat het drinken van mixdranken kan leiden tot een bijna verdubbeling van het bloedalcoholgehalte.

In het laboratorium van het Meander Medisch Centrum te Amersfoort is een onderzoek uitgevoerd naar de relatie tussen het drinken van mixdranken en de hoogte van het alcoholpromillage. De conclusie is dat het drinken van gezoete alcoholhoudende mixdrank in vergelijking met het drinken van niet-gezoete alcoholhoudende drank leidt tot extra snelle opname van alcohol in het bloed. Het gevolg is een bijna 2x zo hoog bloedalcoholgehalte (BAG). Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Stichting Alcoholpreventie (STAP)te Utrecht. STAP vindt dat meer vergelijkbaar onderzoek noodzakelijk is.

Na 3 breezers ruim 1 promille alcohol in het bloed. Het onderzoek is uitgevoerd onder 16 vrouwen van 17-19 jaar. Gebleken is dat het drinken van 3 flesjes Bacardi Breezer na een half uur leidt tot een alcoholpromillage uiteenlopend van 0,8 tot 1.1 promille. Bij een niet gezoete alternatieve alcoholhoudende drank liep het alcoholpromillage bij de deelnemers aan het onderzoek uiteen van 0,45 tot 0,6 promille.
De premix van Bacardi bevat 275 ml mixdrank met een alcoholpercentage van 5,6.
De bevindingen van het onderzoek zullen ook voor andere gezoete alcoholhoudende mixdranken gelden. Het onderzoek is alleen uitgevoerd onder vrouwen. De geconstateerde promillages zouden, als het bij mannen was onderzocht, wat lager uitgevallen zijn.

Mixdranken: extra risico voor kinderen en meisjes. De conclusie van de onderzoekers is dat het drinken van zoete alcoholhoudende mixdranken het risico van een onverwacht en soms gevaarlijk hoog alcoholpromillage met zich brengt. Dit risico geldt vooral voor jongeren en kinderen en in het bijzonder voor jongere meisjes. Door hun lagere lichaamsgewicht hebben kinderen en jongeren, na het drinken van dezelfde hoeveelheid alcohol, een hoger bloedalcoholgehalte dan volwassenen.
Ook hebben meisjes een hoger bloedalcoholgehalte dan jongens na het drinken van dezelfde hoeveelheid alcohol.
(Vrouwen hebben relatief meer vet en minder water in hun lichaam dan mannen. Dit leidt tot een hogere concentratie van alcohol in het lichaam en dus tot een hoger promillage).

Suikers en zuren in mixdranken als mogelijke verklaring. Al eerder is vastgesteld het drinken van mixdranken leidt tot het aantasten van het tandglazuur. De combinatie van aanwezige zuren, suiker en koolzuur zorgt in vruchtensappen en koolzuurhoudende frisdranken (en dus ook voor alcoholhoudende mixdranken) voor een verhoogde zuurgraad.
Niet uitgesloten is dat de aanwezigheid van suiker in combinatie met de aanwezige zuren de oorzaak is van de versnelde opname van alcohol in het bloed na het drinken van mixdranken.

Onderzoek verklaart spoedopnames in ziekenhuizen. Het onderzoek verklaart mogelijk het voorkomen van een alcoholoverdosis bij jongeren en kinderen na het drinken o.a. alcoholhoudende mixdranken. Afgelopen zomer werd een aantal jongeren tijdens hun vakantie na het drinken van te grote hoeveelheden alcohol in bewusteloze toestand met spoed opgenomen in een ziekenhuis. Ook buiten het vakantieseizoen worden er regelmatig jongeren tijdens of na feestjes opgenomen op de intensive care na het drinken van een overdosis alcohol.

Mixdranken uit de supermarkt.
STAP zal bij het Ministerie van VWS pleiten voor meer onderzoek naar de gevolgen voor de gezondheid van het drinken van mixdranken. Het Amersfoortse onderzoek zal op grotere schaal moeten worden uitgevoerd voordat er definitieve conclusies aan kunnen worden verbonden. STAP is eveneens een voorstander van een verbod op de verkoop van mixdranken in supermarkten. Juist via supermarkten komen kinderen, jongeren (en hun ouders) meestal voor het eerst met mixdranken in aanraking. De meest verkochte merken mixdranken in supermarkten zijn achtereenvolgens Bacardi Breezer, Smirnoff Wodka Ice, Bacardi Cola, Passoa Orange en Eristoff.

Uit onderzoek is bekend dat onder jongeren van 15-17 jaar mixdranken populairder zijn dan frisdranken (NIPO 2001); in 2001 werd in Nederland 28 miljoen liter mixdrank verkocht; in 1999 was dat nog slechts 4 miljoen. De cijfers van 2002 zijn nog niet bekend.

Amersfoort/ Utrecht
Maandag 20 januari 2003
Voor Informatie:

Meander Medisch Centrum
Dr. A. van de Wiel
Tel 033-42224444

STAP (Stchting Alcoholpreventie)
Ir. W.E. van Dalen
Tel 030-6565041

06532295544
Voor een samenvatting van het onderzoek: zie
www.alcoholpreventie.nl

20 jan 03 10:07