Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Staatssecretaris Rutte: meer bijstandsgerechtigden via gesubsidieerde baan aan het werk.

'Veel meer mensen die nu in de bijstand zitten moeten gebruik kunnen maken van een gesubsidieerde baan als opstap naar werk.' Dat zei staatssecretaris Rutte bij de ondertekening van de verklaring waarbij de gemeente Rotterdam vastlegt een maximale inspanning te leveren om binnen drie maanden 1000 In- en Doorstroombanen (ID-banen) om te zetten in reguliere banen.

De gemeente Rotterdam is de eerste gemeente die gebruik maakt van de subsidieregeling om werkgevers te prikkelen 10.000 ID-banen om te zetten in gewone banen.

Rutte wees erop dat flink wat gesubsidieerde banen eigenlijk reguliere banen zijn. Wat ligt er dan meer voor de hand dan die banen ook regulier te maken, aldus de staatssecretaris.

Ook wees hij op de zeer beperkte doorstroming uit gesubsidieerde banen naar reguliere banen. Dat is niet sociaal en niet acceptabel, zei Rutte. Want zo worden mensen opgesloten in een gesubsidieerde baan, terwijl ze door de werkervaring die ze inmiddels hebben opgedaan, geschikt zijn voor een gewone baan. Bovendien komen mensen die nu in de bijstand zitten niet in aanmerking voor een gesubsidieerde baan omdat die wordt bezet door iemand die al had kunnen doorstromen naar een reguliere baan.