Vereniging Nederlandse Gemeenten

Europees Parlement wil sterkere decentrale overheden in Europa (20/01/03)

Sterke decentrale overheden zijn nodig om de Europese Unie dichter bij de burger te brengen. Gemeenten en provincies worden steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van Europees beleid. Zij spelen in toenemende mate een rol bij de implementatie van Europees beleid.

Bescherming en versterking van lokale en regionale autonomie is belangrijk voor het tot stand brengen van een Europa dat is gebaseerd op de beginselen van democratie, nabijheid en decentralisering van de macht. Dit staat in de resolutie die het Europees Parlement op 15 januari jl. heeft aangenomen over de rol van regionale en lokale overheden bij de Europese opbouw.

De VNG hecht veel waarde aan deze resolutie en heeft, samen met het IPO, een bijdrage geleverd aan de totstandkoming ervan. Op 6 en 7 februari staat de rol van decentrale overheden in het Europese integratieproces op de agenda in de Conventie over de toekomst van Europa.

Deze bijeenkomst vindt plaats in het kader van de geplande herziening van het Europees Verdrag. De inhoud van de resolutie zal door de vertegenwoordigers van het Europees Parlement in het debat worden ingebracht in de vorm van concrete voorstellen voor wijzigingen van artikelen uit het huidige Verdrag.

Het Europees Parlement is van mening dat lokale en regionale overheden meer betrokken moeten worden bij de voorbereiding van besluitvorming en bij de uitvoering van het beleid van de Unie. Gemeenten en provincies moeten een positie op Europees niveau krijgen in een herziening van het Verdrag. Het subsidiariteitsbeginsel zal dan ook tot decentrale overheden moeten worden uitgebreid. Het Handvest van Lokale Autonomie zou ook in een nieuw verdrag moeten worden opgenomen.

Vanuit dit perspectief stelt het Europees Parlement in de resolutie voor dat het Comité van de Regio's de mogelijkheid moet krijgen, naar het Hof van Justitie te gaan wanneer voorrechten van het Comité in het geding zijn. Hetzelfde geldt in gevallen waarin andere overheden zich begeven in de verantwoordelijkheden of taken van een decentrale overheid.

Den Haag, 20 januari 2003