NMBS

17/01/03

NMBS neemt Rheinkraft over van ABX
Wil zo goederenpoot verder versterken

De Duitse wegvervoerder Rheinkraft, die tot nu deel uitmaakte van ABX Duitsland, wordt overgenomen door de NMBS, zo besliste de Raad van Bestuur vandaag. Op die manier wil de NMBS haar vrachtgroep versterken met het oog op de vrijmaking van goederenmarkt. Rheinkraft is als vervoerder sterk gericht op de staalindustrie, een belangrijke doelgroep voor de vrachtactiviteiten van de NMBS.

De goederenpoot van de NMBS staat dit jaar voor de belangrijkste uitdaging in haar bestaan. Vanaf 15 maart worden de Richtlijnen 2001/12/EG, 2001/13/EG en 2001/14/EG van de Europese Commissie in de praktijk omgezet: dit betekent dat de goederenmarkt een volledig vrije markt wordt. De NMBS zal op eigen terrein dus met concurrentie af te rekenen krijgen en bereidt zich hier dan ook op voor.

Voor de vrachtdivisie van de NMBS is de staalindustrie een essentiële partner voor de toekomst. Ongeveer 40% van de omzet van de goederenpoot is momenteel uit deze industrietak afkomstig en bepaalde terminals en dochterondernemingen zijn hier erg op gericht.

De firma Rheinkraft is een van de voornaamste logistieke partners van de staalsector in Duitsland. Een van haar specialiteiten is de `logistieke productie': de combinatie van transport en opslag van staal. Hiervoor zijn speciaal uitgeruste opslagruimtes en vrachtwagens nodig. Over heel Duitsland beschikt Rheinkraft over 6 opslagruimtes (in totaal 72.000 m²) en een vloot van 140 vrachtwagens en 220 opleggers. Voor 2002 boekte de firma een positief resultaat dat geschat wordt op 550 à 600.000 euro (EBIT).

Met de integratie van Rheinkraft binnen de NMBS-vrachtgroep kan een volledig logistiek platform worden ontwikkeld, op maat van de klant. Wanneer dit concept aan de Europese staalindustrie kan worden aangeboden, versterkt dit de cargo-activiteit van de NMBS.

© 2002 NMBS