Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Expeditie Over IJsgrenzen start maart 2003

Nederlanders te voet over bevroren Botnische Golf

In maart 2003 steekt het Nederlandse expeditieteam 'Over IJsgrenzen' de bevroren Botnische Golf over. Het doel van deze expeditie is om als eerste deze unieke tocht te volbrengen. De expeditieleden hebben dan ruim een jaar aan voorbereiding achter de rug en hopen de totale tocht in twee tot drie weken af te leggen.

Team
Het expeditieteam 'Over IJsgrenzen' bestaat uit Pieter Hallewas (1975), Alexander Groen (1974) en Wichart Drost (1978). Vier jaar geleden ontstond het idee van deze expeditie tijdens een opleiding in Fins Lapland. Het doel van de expeditie ligt voor een deel besloten in de naam. Tijdens de expeditie tracht het team de bevroren Botnische Golf te voet over te steken. Een tocht die nog nooit eerder door een expeditieteam op dergelijke wijze is volbracht. Omdat deze zee tussen de twee landen Zweden en Finland ingeklemd ligt, wordt letterlijk een grens overgestoken.

20 meter pakijs
De tocht is extreem moeilijk omdat de zee niet overal bevroren is. IJsbrekers houden vaarwegen open en door wind en stromingen uit het zuiden ontstaan stuwingen die scheuren en richels veroorzaken. De ijsdikte varieert van enkele centimeters tot pakijs van wel 20 meter dikte. De oversteek tussen ijsschotsen is gevaarlijk, vanwege de hoogteverschillen, de lage temperatuur van het water en de scherpe randen van het gebroken ijs.

Tijdens de tweehonderd kilometer lange tocht worden lichamelijke en psychische grenzen verlegd. De onvoorspelbare toestand van het (pak)ijs, de lage temperaturen en open water vergen het uiterste van het materiaal en de geestelijke conditie. Om een optimale snelheid te behouden maakt het team gebruik van vliegers, kajaks en ski's. Onderweg moeten de beste materialen en optimale samenwerking ervoor zorgen dat veilig het Finse vasteland wordt gehaald.

Samenwerking
Voor de laatste informatie over de ijstoestand in de Botnische Golf staat het team in contact met het Finnish Institute for Marine Research (FIMR). Het FIMR stelt gegevens over ijscondities in de Botnische Golf ter beschikking aan 'Over IJsgrenzen' en heeft meegeholpen aan de voorbereiding van de tocht. Daarnaast heeft het team in overleg met de sponsoren Vliegerop/ Peter Lynn kites, Zwerfsport Outdoor en Fischer keuzes gemaakt in materiaal en techniek.

De expeditie 'Over IJsgrenzen' start begin maart 2003 in de Zweedse plaats Lulea en eindigt in het Finse Oulu. Voor de expeditie is door Neximus BV een speciale website gemaakt, waar tijdens de tocht dagelijks de vorderingen van het team gevolgd kunnen worden: www.overijsgrenzen.nl. Via de site zijn ook kaarten, beeldmateriaal en verdere achtergrond informatie te vinden.