Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 20 januari 2003

PvdA: een betere samenwerking tussen scholen en kinderopvang

Maandag 20 januari sluit Mariëtte Hamer, kandidaat-kamerlid van de PvdA, haar verkiezingstournee langs kinderdagverblijven en scholen af. De afgelopen weken heeft zij met ouders, leerlingen, leerkrachten en kinderdagverblijfleidsters gesproken over de problemen met de kinderdagopvang en het onderwijs. Tijdens deze laatste dag staat de samenwerking tussen de kinderopvang en de school centraal. De PvdA pleit in haar plannen voor een veel betere samenwerking tussen de kinderopvang en de scholen in het belang van de ontwikkeling van kinderen. 'Zo vroeg mogelijk spelend leren op het kinderdagverblijf helpt achterstanden op school te voorkomen', aldus Mariëtte Hamer. Hiervoor moeten meer leer en speel programma's beschikbaar komen die door scholen en kinderopvang samen zijn gemaakt.

Op deze laatste dag staan het pilotproject in Schiedam over de samenwerking tussen de kinderopvang en de scholen en de ondertekening van een ouder-schoolcontract centraal.

Om 08.30 uur begint het bezoek bij peuterspeelzaal Pippeloentje aan het Nijhoffplein.

Mariëtte Hamer spreekt met ouders en medewerkers over de verschillende functies van de peuterspeelzaal. In opdracht van het bureau Gemeentelijk onderwijsachterstandbeleid (GOA) gaat Pippeloentje samen met twee basisscholen werken aan een 'doorgaande lijn'; om de overgang tussen peuterspeelzaal en basisschool te verkleinen.

Daarna volgt een bezoek aan het Consultatiebureau waarbij wordt gepleit om een opvoedwinkel in Schiedam Noord te openen om ouders zo breed mogelijk van informatie over opvoeding en het leren van kinderen te voorzien. Vervolgens wordt een samenwerkingsverband van de Kinderopvang Schiedam (SKS) en de basisschool de Vlinder bezocht.

Om 14.00 uur ontvangt directeur Frank Woutersen het gezelschap op basisschool de Regenboog aan de Warmoezenierstraat. Hij geeft een toelichting op de naschoolse activiteiten die NAR voor zijn leerlingen organiseert en vertelt over de themagesprekken die hij houdt met het ouderpanel van de school. Aan het slot van dit bezoek zal onderwijsspecialist Mariëtte Hamer het ouder-school contract ter ondertekening aanbieden aan Frank Woutersen. Dit contract heeft als doel de betrokkenheid van ouders bij de school te versterken. Het ouder-school contract maakt onderdeel uit van de investeringsplannen van de PvdA voor het onderwijs.

Om 15.30 uur wordt het bezoek afgerond met een bezoek aan sportpark de Vijfsluizen in Vlaardingen.Op dit sportpark gaan sinds 26 juni 2002 sport en naschoolse kinderopvang hand in hand. Deze activiteit is ontstaan uit het landelijk project Sport en Kinderopvang. Doelstelling van het project is uitbreiding van het aantal kindplaatsen voor buitenschoolse opvang en vitalisering van de sportverenigingen en het tegengaan van bewegingsarmoede van jonge kinderen. Bij dit bezoek is ook Gerdi Verbeet, de sportwoordvoerder van de PvdA, aanwezig.

Mariëtte Hamer zal haar ervaringen en reacties op de PvdA-plannen voor kinderopvang en onderwijs aanbieden aan PvdA-lijsttrekker Wouter Bos bij de afsluiting van de campagne. Ook zal zij haar ervaringen vastleggen in een verslag dat uiteraard voor alle belangstellenden beschikbaar komt.

Voor meer informatie Mariëtte Hamer: 06-18305946

PvdA-voorlichting

Binnenhof 1a

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*