Het Nederlandse Rode Kruis

20 januari 2003
De grondbeginselen van het Rode Kruis

In de discussie rond normen en waarden ging het onder andere over zorg voor anderen, respect voor elkaar en solidariteit met kwetsbaren. Principes die ook in het werk van het Rode Kruis centraal staan. Sterker nog, zij zijn vervat in de 7 grondbeginselen van het Rode Kruis, die wereldwijd het uitgangspunt vormen voor onze organisatie en haar activiteiten.

Door deze principes uit te dragen in zijn werk wil het Rode Kruis de fundamentele waarde ervan laten zien, niet alleen bij hulp aan anderen, maar ook in de manier waarop mensen zich tegenover elkaar gedragen. Centraal hierbij staan de bescherming van leven, gezondheid en menselijke waardigheid; respect voor mensen; het tegengaan van discriminatie op basis van bijvoorbeeld nationaliteit, ras, religie, geslacht of politieke overtuiging; wederzijds begrip, vriendschap, samenwerking en blijvende vrede; vrijwilligerswerk als uitdrukking van solidariteit.

Zo laat de discussie rond normen en waarden opnieuw de tijdloosheid en universaliteit van onze grondbeginselen zien. Vanaf het eerste begin vormden ze de basis van het werk van het Rode Kruis. Ontstaan onder de meest extreme omstandigheden, vanuit het verlangen om op het slagveld zonder onderscheid hulp te bieden, zijn de grondbeginselen ook in onze tijd nog altijd actueel.