Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuwe, herziene druk van Stof genoeg

Nieuwe ontwikkelingen en inzichten verwerkt in dertiende druk NIZW-publicatie

17 januari 2003

Van Stof genoeg, de bekende NIZW-publicatie over schoonmaakwerkzaamheden, textiel- en maaltijdverzorging in de thuiszorg, is nu de dertiende, herziene herdruk verschenen. In deze druk komen nieuwe producten als de microvezeldoek aan de orde. Daarnaast zijn in de dertiende druk de inzichten verwerkt die voortvloeien uit de Hygiënecode voor de privé-huishouding en de WIP-richtlijnen voor de thuiszorg en de belevingsgerichte zorg. Ook wordt aangegeven hoe uitvoerenden hun werk kunnen doen met inachtneming van de groene praktijkregels voor fysieke belasting. Stof genoeg is geïllustreerd met verhelderende foto's en illustraties.

Duidelijk en doelmatig
Het volgen van algemene richtlijnen brengt meer uniformiteit in de uitvoering van het werk. Dit schept duidelijkheid voor uitvoerenden en cliënten. Ook bevorderen richtlijnen een doelmatiger manier van werken. Ze zijn een hulpmiddel om het werk op professionele, verantwoorde wijze uit te voeren, rekening houdend met de bijzondere omstandigheden van de cliënt. Met behulp van de richtlijnen kunnen instellingen invulling geven aan inhoudelijk kwaliteitsbeleid.

Hoofdstukken en rubrieken
In het eerste hoofdstuk wordt aandacht besteed aan belevingsgerichte zorg. Huishoudelijk werk staat niet op zichzelf, maar is er ook op gericht de zelfredzaamheid van de cliënt te vergroten. Het is daarom belangrijk dat de verzorgende rekening houdt met de wensen en mogelijkheden van de cliënt en zijn mantelzorgers. Het tweede hoofdstuk behandelt hygiëne en infectiepreventie. Vervolgens komen de rubrieken Schoonmaakwerkzaamheden, Textielverzorging en Maaltijdverzorging aan de orde.

Niet doen
In de eerste rubriek gaan de auteurs in op de achtergronden van schoonmaakwerkzaamheden. Bijzondere aandacht is er voor schoonmaakwerkzaamheden bij cliënten met longproblemen. De rubriek wordt afgesloten met richtlijnen voor het uitvoeren van veel voorkomende schoonmaakwerkzaamheden, de zogenaamde werkwijzers. Van dweilen tot het verwijderen van huishoudafval en van bed verschonen tot ramen wassen: bij alle werkzaamheden vindt de lezer een omschrijving van het gewenste resultaat, de werkmaterialen, de werkwijze en bijzonderheden. In de rubriek Textielverzorging komen achtergronden van en richtlijnen voor het wassen en strijken van linnengoed en kleding aan de orde. Onder de rubriek Maaltijdverzorging vallen onder andere richtlijnen voor het bewaren, ontdooien en verwarmen van maaltijden en het bereiden en klaarzetten van het eten. Naast de genoemde rubrieken komen ook de werkzaamheden aan bod die een verzorgende niet doet en zijn vereisten opgesteld voor de werkmaterialen.

Bestellen
Stof genoeg is geschreven door Hedwig Schlötjes-Belle, Myrte Buisman en Dries Willems en kost ¤ 12,75. ISBN 90-5050-637-2 en E 32248. De publicaties zijn verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 20 januari 2003