Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Rotterdam wil 1000 I/D banen omzetten in regulier werk

De gemeente Rotterdam wil binnen drie maanden 1000 In- en Doorstroombanen (I/D-banen) omzetten in gewone banen. Het gaat om banen in het onderwijs, de zorg, veiligheid en buitenruimte. Daarvoor wil de gemeente afspraken maken met de werkgevers. Rotterdam is hiermee de eerste gemeente die gebruik maakt van de subsidieregeling van het 10.000 Banenplan. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgeledenheid (SZW) zegt toe om de aanvragen vanuit Rotterdam zo snel mogelijk te behandelen. Demissionair staatssecretaris Rutte van het ministerie van SZW en wethouder Van der Tak hebben hierover vanmorgen een intentieverklaring getekend.

De I/D-ers om wie het gaat zijn voor de ene helft in dienst van de gemeente (ROTEB, Dienst Stadstoezicht en RET) en voor de andere helft bij werkgevers in onderwijs en zorg. Uiteraard wil de gemeente zelf een deel van het 'witten' van de gesubsidieerde banen voor haar rekening nemen. Werkgevers die banen 'witten' kunnen bij de rijksoverheid aanspraak maken op een eenmalige subsidie van ¤ 17.000 per baan.

Rotterdam wil dat werkgevers minimaal 20% van het huidige aantal I/D-banen via de stimuleringsregeling omzetten in reguliere banen. Dit jaar worden deze banen dan gefinancierd door SZW, daarna komen ze voor eigen rekening van de werkgevers. De verwachting is wel dat er per sector nog aanvullende financiering beschikbaar komt. In ruil voor de omzetting heft de gemeente bij deze werkgevers de vacaturestop op voor de 80% resterende I/D-banen. Afhankelijk van het verdere Rijksbeleid garandeert de gemeente dat deze 80% ook na 2003 worden gefinancierd. Hierdoor wordt het totale aantal arbeidsplaatsen gehandhaafd.

Als Rotterdam als werkgever zelf banen gaat 'witten' heeft dat uiteraard financiële gevolgen. Ruwweg gaat het om ¤ 3,5 miljoen eenmalig voor 2003 en na 2003 om structureel ¤ 12 miljoen voor ROTEB en Stadstoezicht. De Gemeenteraad zal hierover een beslissing moeten nemen. Wethouder Van der Tak vindt dat waar het college zoveel prioriteit geeft aan veiligheid, onderwijs en leefbaarheid de uiterste inspanning moet worden gepleegd om het belangrijke werk van de I/D werknemers in deze sectoren te garanderen.

Het kabinet besloot vorig jaar om te bezuinigen op de gesubsidieerde arbeid en met name op de In- en Doorstroombanen. Daardoor zou Rotterdam 1050 I/D-banen kwijtraken. Om gedwongen ontslagen te voorkomen stelde het college een vacaturestop in. Het idee was dat de reductie dan eind 2003 grotendeels via natuurlijk verloop kon worden bereikt.

De situatie veranderde toen n.a.v. het Najaarsoverleg het Kabinet, de sociale partners en de VNG een convenant ondertekenden over het omzetten van 10.000 I/D-banen in reguliere banen. Het ministerie van SZW stelde hiervoor een subsidieregeling in. Een aantal ministeries en sectoren stelden ook geld beschikbaar. Rotterdam is nu de eerste gemeente die aangeeft aanspraak te willen maken op deze regeling.