START FOUNDATION

Erica Terpstra ontvangt boek Valid Express

Persbericht

Boek 'Valid Express, waar mensen met lastige lichamen tot ontplooiing komen' gepubliceerd

Maandag 20 januari 2003 - In de loop van deze week ligt het boek 'Valid Express, waar mensen met lastige lichamen tot ontplooiing komen' van Adriaan M. de Bruine in de boekhandels. Het eerste exemplaar van Valid Express is aangeboden aan Tweede-Kamerlid Erica Terpstra. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij SWP in samenwerking met de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en Start Foundation.

Het boek gaat over het koeriersbedrijf Valid Express dat Nicolette Mak uit woede oprichtte in 1999. Woede, omdat geen enkele instantie haar gehandicapte broer wilde helpen om als koerier aan de slag te gaan. 'Dan doe ik het zelf wel' was haar reactie. Zo begon het 'meest uitgelachen idee ooit'.

Inmiddels heeft Valid Expres in Amsterdam 21 mensen in dienst, waaronder 16 chauffeurs met 'lastige lichamen'. Er komt binnenkort een tweede vestiging in Den Haag, dankzij een eenmalige subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De bijdrage werd toegekend vanwege het unieke karakter van het bedrijf. Valid Express neemt alleen WAO'ers in dienst en zorgt op die manier voor een verlichting van de collectieve lasten.

Het boek is geschreven door Adriaan M. de Bruine uit Heerenveen, een voormalige offsetdrukker die in 1998 zijn stembanden kwijtraakte door stembandkanker. Intussen kan hij met een speciale techniek weer praten en heeft hij zich op schrijven toegelegd. Over zijn eigen ervaringen publiceerde hij twee boeken: 'Het is kwaadaardig' (1998) en 'Een nieuw geluid' (2000). Het boek over Valid Express belicht de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf en bevat een aantal persoonlijke verhalen van de mensen die er werken. Daarmee geeft het een scherp beeld hoe het is met een lichamelijke handicap of chronische ziekte te leven en te werken. Het boek is verkrijgbaar via de erkende boekhandels en kost 9,50 euro.

Erica Terpstra prees bij de presentatie het gevecht van Valid Express tegen de bureaucratie, tegen de regeltjes en tegen mensen die alsmaar betuttelend bezig zijn voor mensen met een handicap: 'Het is niet interessant wat iemand niet kan. Het gaat erom dat we een samenleving bouwen waarin ieder individu wat-ie wel kan, verder kan ontplooien'. De politica sprak de wens uit dat ook politiek Den Haag het boek zal ontdekken:'Dit boek verspreidt ideeën en idealen die het waard zijn door iedereen gelezen te worden. Het boek verdient een plek bij alle sociale academies, alle gemeentebesturen; het is kortom voor iedereen die zich inzet voor gelijke kansen voor mensen met talenten en helaas toevallig ook met een lastig lijf.'

Noot voor de redactie,