Ingezonden persbericht

Persinformatie

20 januari 2003

Medewerker dierenambulance Stichting Dierenhulp Venezuela beschoten

De onlusten in Venezuela als gevolg van de algemene staking om de zittende President Hugo Chaves te dwingen om af te treden worden met de dag gewelddadiger. Ook de op het Venezolaanse eiland Isla Margarita gevestigde dierenkliniek van de Nederlandse Stichting Dierenhulp Venezuela ontkomt niet langer aan de chaos die momenteel heerst. Afgelopen vrijdag drongen twee jeugdige criminelen in de leeftijd van 14 en 16 jaar bewapend de kleine dierenkliniek binnen met als doel een op de binnenplaats geparkeerde oude motorfiets te ontvreemden. Tijdens deze poging werden ze overlopen door de vaste bestuurder van de dierenambulance die zich ternauwernood in veiligheid kon brengen toen een van de knapen het vuur opende op hem. In zijn duik naar de grond om zichzelf in veiligheid te brengen werd hij alsnog getroffen door een kogel waarna de jeugdige criminelen weg renden en in de straten van Porlamar verdwenen. De toegesnelde dierenarts trof de dierenambulance medewerker aan en belde direct politie en ambulance. Gelukkig zijn door de kogel geen vitale delen geraakt en maakt hij het momenteel redelijk. Toch zal nog een operatie volgen om de kogel te verwijderen.

De Nederlandse Stichting Dierenhulp Venezuela vestigde zich eind 1996 op het eiland Isla Margarita om vanuit een opgestarte dierenkliniek op geheel vrijwillige basis zwerfdieren op te vangen en met name te steriliseren. Op die wijze dringt men de aanwas van nieuw geboren zwerfdieren terug waarbij tevens voorlichting wordt gegeven op scholen over de omgang met dieren in zijn algemeenheid. Dit incident heeft voor een schok gezorgd en maakt eens te meer duidelijk hoe de situatie momenteel is.

"De onlusten waren tot voor kort ver van ons af maar met deze gebeurtenis komt het wel erg dichtbij en geeft het aan hoe het momenteel is. De mensen waarmee wij werken zijn allen vrijwilliger en hebben net als wij het doel een beter leefklimaat te scheppen voor de duizenden zwerfdieren. Doordat we met vrijwilligers werken kan het maximale bedrag van donateurs dan ook ten goede komen aan de zwerfdieren, maar je staat er toch niet bij stil dat zoiets kan plaatsvinden. We zijn enorm gechoqueerd door dit voorval en toch ook opgelucht dat het zo is afgelopen, immers het had heel anders kunnen zijn." aldus de initiatiefnemer van Stichting Dierenhulp Venezuela, Mark Erwin Vos.

Er is inmiddels aangifte gedaan van deze brute overval, echter de lokale politie kan weinig tot niets uitrichten aangezien het om twee minderjarige knapen gaat die binnen enkele uren na arrestatie weer op vrije voeten zouden komen.

De dierenkliniek draait momenteel op halve kracht waarbij de dierenambulance binnen de poorten blijft omdat het risico van diefstal,plundering of anderzijds geweld momenteel te groot is. Op de officiële website www.dierenhulp.nl is meer te zien en te lezen over het vrijwilligerswerk van deze dierenhulporganisatie.

Einde bericht