European Commission

P/03/7 Brussel, 16 januari 2003

5405/03 (Presse 12)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie inzake de vorming van de raad van ministers in Bosnië en Herzegovina

De EU is verheugd over de vorming van de raad van ministers in Bosnië en Herzegovina en wenst de pas benoemde leden van de raad van ministers geluk.

Het feit dat de ambtstermijn van de verkozen functionarissen uit hoofde van de kieswet zal worden verlengd van twee tot vier jaar, biedt de nieuwe regering de gelegenheid om een aanmerkelijk ambitieuzer en praktischer beleidsagenda te volgen.

De EU herhaalt dat zij bereid is samen te werken met de nieuwe landsregering, die zich oprecht dient in te zetten voor het kwalitatief hoogwaardig en intensief hervormingsproces dat Bosnië en Herzegovina nodig heeft om nader tot de EU te komen.

De EU zal zich met kracht blijven inspannen voor de Europese toekomst van Bosnië en Herzegovina. Een haalbaarheidsstudie door de Europese Commissie zal in dit verband de volgende stap vormen. Het moet evenwel duidelijk zijn dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor vooruitgang bij deze toenadering tot Europa bij de landelijke en de entiteitsautoriteiten ligt.

De EU dringt er bij de leden van de nieuwe landsregering op aan gezamenlijk, snel en vastberaden te werken aan de uitvoering van alle noodzakelijke hervormingen in het kader van het Stabilisatie- en Associatieproces (SAP) zodat Bosnië en Herzegovina van de stabilisatiefase naar de associatiefase kan overgaan. Hiertoe moet Bosnië en Herzegovina de inspanningen opvoeren om Europese normen over te nemen inzake de rechtsstaat, de werking van overheidsinstellingen, de bestrijding van georganiseerde criminaliteit, duurzame terugkeer van vluchtelingen en binnenlandse ontheemden, volledige samenwerking met het Internationaal Oorlogstribunaal voor het voormalig Joegoslavië, de instelling van een civiel commando voor en toezicht op de strijdkrachten op staatsniveau.

De EU hoopt dat spoedig een begin zal worden gemaakt met de vorming van de entiteitsregeringen.


---