Provincie Flevoland



Brussel keurt Flevolandse TMI-regeling goed

De Europese Commissie heeft de Flevolandse TMI-regeling
(Technologische en Milieu Innovatie regeling) goedgekeurd. Met deze regeling is het mogelijk om Flevolandse MKB-ers 25% subsidie te verlenen voor innovatieve ontwikkelingsprojecten, met een maximum van 200.000 euro per project.

In 2002 is de TMI-regeling zonder deze goedkeuring succesvol van start gegaan. De totale maximum overheidsbijdrage per ondernemer was daardoor gelimiteerd tot 100.000 euro per drie jaar. Met het Brusselse besluit is de bijdrage per ontwikkelingsproject verhoogd tot 200.000 euro.

De TMI-regeling is bedoeld voor Flevolandse MKB-ers die voor eigen risico een voor Flevoland technisch nieuw product, werkwijze, systeem, of dienst ontwikkelen. Als de ondernemer daarbij kan aantonen dat het project een positief effect op het milieu heeft, of in ieder geval geen milieuschade veroorzaakt, kan hij in aanmerking komen voor een bijdrage. Die bijdrage is maximaal 25% van alle projectkosten, met een maximum van 200.000 euro per project. Per aanvrager of groep kunnen maximaal twee projecten per jaar in aanmerking komen.

Ondernemers kunnen een aanvraag indienen met een daartoe bestemd aanvraagformulier. Dit formulier en meer informatie over de voorwaarden van de regeling zijn verkrijgbaar bij het Programma Management Europa in het provinciehuis te Lelystad. Deze informatie is ook via het internet te verkrijgen op de Europese pagina's.

De provincie Flevoland beoordeelt de aanvragen en schakelt hiervoor onder andere de expertise van Senter in (www.senter.nl). Adviseurs van Senter komen op afspraak bij de onderneming langs, om samen met de ondernemer het project en alles wat daarbij komt kijken onder de loep te nemen. Naast een eventuele bijdrage levert een aanvraag in ieder geval een deskundig klankbord op!

Met deze regeling wil de provincie Flevoland technologisch innovatieve ondernemers ondersteunen. Contactpersoon voor deze regeling zijn Hedwig Boerrigter en Brigitte Aalders (telefoon: 0320 265 485). Goed idee? Kom ermee!

De TMI-regeling is medio 2002 van start gegaan en vier bedrijven zijn inmiddels in aanmerking gekomen voor een bijdrage. Het gaat om de volgende projecten:

* The Balloon Factory uit Almere ontwikkelt een volledig geautomatiseerde offset-ballondrukmachine, die de milieubelasting aanzienlijk zal verlagen: zowel het energieverbruik als de emissie van oplosmiddelen worden aanzienlijk verlaagd. Dankzij deze machine zal de productie van bedrukte ballonnen toenemen van 5 miljoen naar 18 miljoen per jaar! Het project levert acht nieuwe arbeidsplaatsen op.

* Suplacon uit Emmeloord ontwikkelt een geavanceerd geautomatiseerd systeem, waarmee vergelijkbare orders van verschillende klanten geautomatiseerd bij elkaar worden gezocht. Hierdoor wordt de doorlooptijd van orders verkort en de efficiëntie vergroot. Suplacon bespaart hiermee jaarlijks 21 ton roestvrijstaal en 54 ton plaatstaal: een duidelijk milieuvoordeel. Het project levert tevens twee extra arbeidsplaatsen op. Bovendien wordt de productie vergroot en er blijft meer tijd over voor engineering.
* ABC Arkenbouw uit Marknesse ontwikkelt in haar nieuwe standplaats Urk een innovatief lijnproductieconcept voor woonarken: uniek in de traditionele wereld van arkenbouwers. De lijnproductie zal het aantal te produceren woonarken met een factor 8 kunnen vergroten. Het nieuwe concept levert 66 extra arbeidsplaatsen op.
* BICCS uit Almere ontwikkelt een gesloten semi-automatisch systeem voor de productie van verf/coatings (halffabrikaten). Hiermee bereikt BICCS een emissiereductie bij de verfproductie van 2 ton per jaar aan oplosmiddel en bij de schoonmaak 10 ton per jaar aan oplosmiddel. Door de inzet van grotere charges bespaart BICCS jaarlijks 5 ton gevaarlijk afval. Met dit project wordt het bedrijf binnen haar segment in de verfbranche een voorloper. Het project is milieu-innovatief en levert daarnaast vier nieuwe arbeidsplaatsen op.