ChristenUnie


Tweede plaats ChristenUnie in Natuur en Milieu-toptien. Maandag 20 Januari 2003 - 12:45

Meer dan 4 miljoen Nederlanders zijn lid van één van de talloze natuur- of milieuclubs, maar hoe belangrijk vinden de politieke partijen de natuur en het milieu? Op verzoek van Vroege Vogels hebben 5 deskundigen de verkiezingsprogramma's van 10 politieke partijen geanalyseerd op hun "groene" gehalte.
Om daar iets meer inzicht in te krijgen is er een verdeling gemaakt in vijf thema's. Elk thema is beoordeeld door een "onafhankelijke" deskundige:

Natuur: Frans Evers, ex-hoofddirecteur Vereniging Natuurmonumenten. Energie: Jan Paul van Soest, directeur adviesbureau CE-Transform, lid Algemene Energie Raad.
Dierenwelzijn: Frans Stafleu, dierenethicus Centrum voor Bio-ethiek en Gezondheidsrecht van de Universiteit van Utrecht. Landbouw: Jan-Douwe van der Ploeg, hoogleraar plattelands sociologie Universiteit van Wageningen.
Verkeer en Vervoer: Erik Verhoef, hoogleraar ruimtelijke economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Elke deskundige heeft voor z'n kennisterrein een top-10 gemaakt van politieke partijen. De partij die met z'n verkiezingsprogramma het best scoort, is op 1 geëindigd, de slechtste op 10. Soms zijn er ex aequo's uitgedeeld.

Alles bij elkaar opgeteld levert dit het volgende totaalbeeld op: de natuur- en milieu-toptien van politieke partijen, volgens de vijf deskundigen:


1 GroenLinks

2 ChristenUnie

3 SGP

4 SP

5 PvdA
6 D66
7 CDA
8 VVD
9 Leefbaar Ned.
10 LPF