Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Meer samenwerking en samenhang in jeugdbeleid

Belemmeringen wegnemen die uitvoerders ervaren bij het werken met en voor de jeugd. Om dit te bereiken hebben de meest bij jeugdbeleid betrokken ministeries, Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Justitie (inclusief Vreemdelingen en Integratiebeleid) (JUS), Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de handen ineengeslagen in Operatie JONG. Doel van Operatie JONG is meer samenhang in het jeugdbeleid tot stand brengen, knelpunten opsporen en aanpakken en betere onderlinge samenwerking creëren. De operatie loopt van 1 januari 2003 tot 1 januari 2006.

De tijd is voorbij dat voorzieningen los van elkaar de problemen het hoofd kunnen bieden en jongeren en ouders goed kunnen helpen. Daarvoor zijn problemen vaak te ingewikkeld en hebben ze teveel raakvlakken (thuis, school, werk, openbare ruimte, vrije tijd). Voorzieningen en instellingen moeten daarom deel uitmaken van een of meerdere ketens van hulp en zorg, onderwijs en werk. De huidige (schakels in de) ketens in het jeugdbeleid werken echter niet goed genoeg en daarom lukt het niet de gezamenlijke ambities van de overheid en het maatschappelijk veld voor de jeugd voldoende waar te maken.

Operatie JONG is niet bedoeld om lopende initiatieven over te nemen. Integendeel, ze wil het werk van alle betrokkenen bij het jeugdbeleid juist makkelijker maken. Alleen als oplossingen niet op eigen kracht of gezamenlijk gevonden worden, zal Operatie Jong hiervoor voorstellen doen. Die kunnen bijvoorbeeld gaan over aanpassing van wetten of beleidskaders waardoor een betere samenhang in het jeugdbeleid ontstaat.

Een belangrijk instrument voor Operatie JONG is de Jeugdagenda die medio 2003 samen met het veld wordt opgesteld. De Jeugdagenda legt de ambities en inzet vast van het kabinet met betrekking tot het jeugdbeleid en beschrijft de inhoudelijke doelstellingen op het gebied van jeugd, hoe die te bereiken (sturingsfilosofie), versterking van de samenhang (convergentietraject), noodzakelijke verbeteringen in de infrastructuur, ontwikkeling van nieuwe instrumenten.

Operatie JONG kan alleen slagen met een duidelijke regie. Dat betekent dat er voor de aanpak van de genoemde themas één Haags aanspreekpunt is, dat onder verantwoordelijkheid valt van de betrokken ministeries. Hiervoor is het J-team ingesteld. Het J-team voert de operatie uit en staat onder leiding van de projectleider, Nico van der Spek, oud wethouder in Eindhoven. De projectleider krijgt zijn opdrachten van de vijf directeuren-generaal van de betrokken ministeries VWS, OCW, Justitie, BZK en SZW. Het J-team bestaat verder uit ambtenaren van de betrokken ministeries: zij werken zowel in het team als in hun eigen departement. Dit is een nieuwe werkwijze, waarbij samenwerking door de schotten heen, in dit geval het thema jeugd, centraal staat. De komende week worden alle betrokkenen in het jeugdbeleid (gemeenten, provincies, instellingen en organisaties) door middel van een brochure op de hoogte gesteld van Operatie JONG.