Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Deze week geboorte 7.500 ste geuldallam in eperheide

Limburgse lammetjes dagen voor jong en oud een educatief uitje

EPEN - Een dezer dagen wordt in Schaapskooi Mergelland het 7.500ste Geuldallam geboren. Ondanks de drukte in deze lammertijd (600 ooien moeten deze weken lammeren), zal de geboorte met extra feestvertoon gepaard gaan. Sinds 1992 worden in de Schaapskooi Mergelland van de familie Lardionois Geuldallammeren geboren. Aan het eind van de vorige lammerperiode stopte de teller op 7420. In deze lammerperiode zijn inmiddels 70 lammeren geboren. De verwachting is dat dinsdag 21 januari 2003 het 7.500 wordt geboren.

Van nabij de geboorte van de lammetjes meemaken? Een mooiere attractie in dit jaargetijde is bijna niet denkbaar. Voor ieder kind is het zien lammeren van een schaap bovendien een (educatieve) belevenis. Ieder weekend tot en met 30 maart bieden schaapherder Ger Lardinois en zijn familie u en uw kinderen de kans het lammeren van de ooien, in Schaapskooi Mergelland aan de Julianastraat 43 op de Eperheide in Epen, bij te wonen.

Iedere zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00 uur bent u welkom. De komende weken lammeren maar liefst 600 ooien. De kans is dus groot dat u, naast het bewonderen van de reeds geboren lammetjes, de geboorte van een nieuw schapenleven kunt aanschouwen. De entree bedraagt 2 euro per persoon. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang De entree is inclusief een kop koffie in de herberg die de familie Lardinois, samen met een permanente expositieruimte van Staatsbosbeheer, exploiteert in een authentiek vakwerkhuisje. In de herberg zijn ook wolproducten te koop.

In 1992 startte Ger Lardinois als fulltime schaapherder. Voordien vormden de schapen een neventak die hij van zijn vader had overgenomen. Vanaf het voorjaar tot in de late herfst trekt hij met zijn kuddes door het Zuid-Limburgse landschap om de diverse natuurgebieden van Staatsbosbeheer en gemeentenpercelen te onderhouden. Dankzij deze begrazing krijgen veel bijzondere planten weer een kans zich te ontwikkelen. "Ik zie me zelf meer als natuurbeheerder dan herder", benadrukt Ger Lardinois.

Met het begrazen van de vele natuurterreinen is het geen wonder dat zijn bedrijf gemachtigd is het officiële EKO keurmerk te voeren. Al het voer dat de schapen eten is immers gegroeid zonder hulp van kunstmest en/of gewasbeschermingsmiddelen. Om dit te onderstrepen verstrekt de familie Lardinois, in samenwerking met de Provincie Limburg en de Milieufederatie Limburg, tijdens de lammetjesdagen ook informatie over de biologische bedrijven in Limburg.

HISTORIE
Van oudsher is het Mergellandschaap voor de Limburgse landbouwer een nutsdier. Behalve wol en vlees schonk hij hem vele tientallen jaren vruchtbare mest. Door de opkomst van enerzijds kunstmest en de introductie van het beter bevleesde Texelse schaap aan het begin van de twintigste eeuw verdween de Mergellander echter bijna geheel uit Zuid-Limburg. In de tachtiger jaren werd echter een impuls gegeven aan de herintroductie van dit bijzondere schapenras. De opkomst van de Mergellander is ook mede te danken aan herontdekking van de vele kwaliteiten van deze schapen. Dit ras staat bekend om zijn hoge vruchtbaarheid, probleemloze geboorten, geringe ziektegevoeligheid en een hoge wolkwaliteit. Door zijn lengte en structuur is de wol makkelijk te spinnen, zelfs zonder te kaarden. Na een verfbad geven de kleuren een bijzondere diepte, warmte en glans. Ook voor het vilten is de wol van het Mergellandschaap heel goed te gebruiken. Maar het meest heeft het Mergellandschaap naam gemaakt bij de Nederlandse toprestaurateurs. Met succes promoot slager Lebouille uit Valkenburg het vlees onder de naam 'Geuldallam' bij de topcuisiniers. Al jaren roemen zij het Geuldallam om zijn hoge vleeskwaliteit. Geen wonder dat op de menukaart van veel Nederlandse toprestaurants het Geuldallam een prominente plaats inneemt.


---

einde persbericht

Zoals u in het bericht kunt lezen wordt morgen de geboorte verwacht van het 7.500 Geuldallam. Indien u dit wenst kunt u de geboorte van het 7.500 lam bijwonen. Gelieve dit omgaand aan te geven zodat wij u tijdig van de op handen zijnde geboorte kunnen verwittigen.

Tel. fam. Lardinois: 043- 4551650
M&O Guus Queisen: 046-4585166

Met vriendelijke groet,
namens familie Lardinois
Guus Queisen