Waterschap Groot Salland

Zwolle, 20 januari 2003

Buitendijkse bewoners terecht aangeslagen door waterschap

Hoge Raad stelt Waterschap Groot Salland in het gelijk

De Hoge Raad heeft vrijdag jl. uitgesproken dat Waterschap Groot Salland terecht ingezetenenomslag oplegt aan ingezetenen die buitendijks wonen. Hiermee is een eind gekomen aan een al jaren lopende procedure.

De ingezetenenomslag is in 1995 ingevoerd door de waterschappen in West-Overijssel. Op dat moment werd de nieuwe Waterschapswet ingevoerd. Door de ingezetenenomslag gingen alle inwoners van de waterschappen meebetalen aan de beheersing van het waterpeil en de bescherming tegen overstromingen.
Bij de invoering van de belasting hebben diverse bewoners van buitendijks (in de uiterwaarden) gelegen woningen bezwaar gemaakt bij het waterschap. Het ging daarbij onder meer om bewoners aan de IJsselkade in Kampen en bewoners van het buurtschap Fortmond. Deze mensen waren van mening dat ze geen belang hebben bij datgene wat het waterschap doet. Het waterschap voert immers geen peilbeheer in de uiterwaarden en de woningen worden ook niet tegen overstroming beschermd door dijken.

Bezwaren afgewezen
Het waterschap heeft deze bezwaren afgewezen omdat het vindt dat ook buitendijkse ingezetenen belang hebben bij wat het waterschap doet. Ingezetenen hebben niet alleen belang bij de bescherming van hun eigen woning, maar bij de instandhouding van het hele waterschapsgebied. Het wonen, werken en recreëren van buitendijks wonende ingezetenen gebeurt immers niet alleen in en rond de eigen woning, maar ook in het binnendijkse gebied waar het waterschap zijn taken uitoefent. Het was ook de bedoeling van de Waterschapswet dat alle ingezetenen stemrecht en belastingplicht zouden krijgen. Het waterschap heeft de bezwaren van buitendijkse ingezetenen daarom afgewezen.

Hoge Raad
Eén ingezetene heeft de zaak aan de Hoge Raad voorgelegd. Hij bleef van mening dat hij geen belang had bij datgene wat het waterschap binnendijks doet.
In eerste instantie constateerde de Hoge Raad procedurefouten en verwees de zaak terug naar het waterschap. Vervolgens moest de juridische procedure opnieuw worden doorlopen, waardoor het uiteindelijk acht jaar heeft geduurd voordat er een definitieve uitspraak is.

De Hoge Raad heeft nu gezegd dat het belang van buitendijkse ingezetenen niet of niet noemenswaardig anders is dan het belang van binnendijkse ingezetenen. Ze hebben allemaal belang bij het kunnen werken, wonen en recreëren in het waterschapsgebied. Groot Salland legt de ingezetenenomslag daarom terecht (ook) op aan buitendijkse ingezetenen.

Nieuw Kamper Dagblad
Het Nieuw Kamper Dagblad van maandag 13 januari meldde dat de aanslagen ingezetenenomslag voor bewoners van de IJsselkade in Kampen fout zouden zijn, omdat deze aanslagen ook betrekking hadden op de bescherming tegen overstroming. De uitspraak van de Hoge Raad geeft aan dat er geen sprake is van een fout. Bezwaarschriften van bewoners van de IJsselkade en van andere buitendijks wonende ingezetenen zullen daarom worden afgewezen. Voor zover er in het verleden uitstel van betaling is verleend aan buitendijkse ingezetenen in verband met de lopende gerechtelijke procedure, zal dit worden ingetrokken. Het waterschap zal de betrokkenen hierover schriftelijk informeren.

Einde persbericht

---