Ingezonden persbericht


vroeger.nl slaat aan bij kiezer

Succes Lijst Vroegâh, partijprogramma groeit

Den Haag, 20 januari 2003 - Vorige week bleek uit onderzoek, uitgevoerd door het NIPO, dat veel Nederlanders het goede van vroeger terug willen. Op de vraag of men zou stemmen op een politieke partij die al het goede van vroeger in ere wil herstellen antwoordt 7% 'zeker' en 29% 'waarschijnlijk wel'. Een partij die haar partijprogramma hierop afstemt, mag derhalve rekenen op minimaal 10 en maximaal 50 zetels.

Politieke partijen lijken er juist in de laatste dagen voor de gang naar de stembus goed aan te doen vooral programmapunten naar voren te schuiven waarin het ongedaan maken van privatiseringen en strenger onderwijs centraal staan.

Lijst Vroegâh zendt vandaag, morgen en a.s woensdag een verkiezingsfilm uit om zoveel mogelijk mensen op te roepen het gedachtegoed van de partij te volgen. Klik hier voor het direct bekijken van de verkiezingsfilm op de site: www.vroeger.nl/partijcommercial

Op de website kunnen Nederlanders direct invloed uitoefenen op het partijprogramma door eigen programmapunten toe te voegen. Dagelijks komen tientallen reacties binnen. In grote lijnen spreekt men zich vooral uit over meer solidariteit, meer sociaal contact, terugdringen autogebruik, gezondere levensstijl, gedegen, persoonlijk en veilig onderwijs, kosten van levensonderhoud vanwege de Euro en doorgeslagen consumentisme.


.
Een greep uit de inzendingen die illustratief zijn voor de thema's die in de samenleving leven:


· Vroeger liepen de ouders met kinderen naar school. Stel een autoverbod in voor afstanden van minder dan 2 km naar school. (over: terugdringen van mateloos autogebruik, meer beweging)


· Vroeger konden buren in een straat op een mooie zomerse dag lekker met elkaar barbecuen, nu wordt je lastig gevallen door jongeren op brommers en door jongeren die zo nodig op jouw plekje willen voetballen. (over: meer solidariteit en sociaal contact met elkaar)


· Vroeger zaten boeven in de cel nu lijkt het dat ze in de politiek zitten. (over: de opkomst van partijen en gedachtegoed die weinig solidariteit kennen)


· Vroeger wist je wie er naast je woonde en wat hij deed; de sociale controle was ook beter dan nu. (over: meer solidariteit en sociaal contact met elkaar)

De website, waarin grondlegger Cor Kouwenaar van Lijst Vroegâh figureert, is volgens campagneleider Dick van der Lecq van Van Walbeek Etcetera een groot succes. Honderden Nederlanders geven in een chatforum aan wat zij vroeger beter vonden in vergelijking tot nu. De site vermeldt tevens het huidige partijprogramma en de partijbeginselen.

Voor de redactie,