Politie Twente


Presentatie overvalmap dinsdag 21 januari 2003 om 11.00

maandag 20 januari 2003

Een overval, het zal je maar gebeuren.

Ondernemers in Nederland lijden steeds meer schade door allerhande vormen van criminaliteit. De detaillisten ervaren criminaliteit als één van de grootste problemen binnen hun bedrijf. De schade loopt jaarlijks op tot circa 500.000.000 Euro. De kans om slachtoffer te worden van criminaliteit en geweld, waaronder overvallen, is een reëel risico. Met name een overval is een ingrijpende gebeurtenis, die niet zelden leidt tot blijvende emotionele schade bij de slachtoffers. Redenen genoeg voor de politie Twente, de Twentse gemeenten, de Kamer van Koophandel en MKB Nederland om de handen ineen te slaan en de Twentse ondernemers te informeren over veiligheidsmaatregelen om de kans op winkelcriminaliteit en overvallen te verminderen.

Landelijk gezien is het aantal overvallen in Twente relatief laag. Het aantal overvallen in Twente fluctueert. In 200 en 2002 waren er 70 overvallen, terwijl in 2001 32 overvallen werden gemeld. In Twente wordt hoge prioriteit gegeven aan de opsporing van het delict met gevolg dat ruim 50% van deze delicten wordt opgehelderd en de verantwoordelijke verdachten worden aangehouden. De impact van een overval is echter zo groot dat dit voldoende reden is dit probleem integraal aan te pakken. Ondernemers pleiten steeds nadrukkelijker voor een krachtiger en gezamenlijke aanpak van de onveiligheid die criminaliteit met zich mee brengt. De verantwoordelijkheid voor het nemen van maatregelen ligt voor een groot deel bij de ondernemer en in de nieuwe Arbeidsomstandigheden Wet (Arbo) wordt de ondernemer verplicht een risico-inventarisatie te maken. Je zult echter voldoende informatie moeten hebben over de maatregelen die getroffen moeten worden en de wijze waarop partners in de veiligheid hierop reageren.

In samenwerking met eerdergenoemde partners is een informatiemap samengesteld met de titel "Voorkom een overval". De informatie kan de ondernemer ondersteunen bij het nemen van de juiste maatregelen om een overval te verkleinen en de algehele veiligheid in het bedrijf en de veiligheid voor de klanten naar een hoger niveau te brengen. Samenwerken betekent voor de politie Twente niet alleen het overhandigen van een map. Ook de politie zal actief meewerken in het verstrekken van informatie aan de ondernemer en zijn werknemers. Deze informatie heeft betrekking op de organisatorische, bouwkundige en eventuele elektronische maatregelen. Gedragsregels bij een overval kunnen van levensbelang zijn voor de ondernemer. Bij een overval is altijd sprake van een vorm van geweld of bedreiging met geweld en het dwingen tot de afgifte van geld of goederen.

Dinsdag 21 januari 2003 om 11.00 uur zullen aan twee ondernemers (Edah en Scapino) van het winkelcentrum Lage Bothof te Enschede de eerste mappen worden overhandigd door de wijkagent Bennie Beuvink. Eén van de ondernemers is in het verleden slachtoffer geweest van een gewapende overval. Eén en ander past in de doorstart naar een verdere vorm van samenwerking binnen dit winkelcentrum, waarbij gestreefd wordt naar een "Keurmerk veilig ondernemen". 's Avonds staat er een bijeenkomst gepland, waarbij de ondernemers, Politie Twente, Justitie en de gemeente vertegenwoordigd zijn. Hierbij zal inhoudelijk gepraat worden over de integrale aanpak van criminaliteit.



Meer informatie?
Bel Harrie Holslag, persvoorlichting politie Twente,
Tel. 053-4555637

Noot aan de redactie:

U wordt van harte uitgenodigd bij de officiële overhandiging van de mappen aanwezig te zijn.
Tijdens de overhandiging van de mappen zullen ook de K.v.K., Justitie, gemeente en het MKB vertegenwoordigd zijn. Zij, alsmede de ondernemers zijn graag bereid eventuele vragen over het samenwerkingsverband te beantwoorden.