MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

20-01-2003
Midden- en kleinbedrijf verliest vertrouwen in snel economisch herstel
MKB-Nederland constateert dat het mkb langzamerhand het vertrouwen in een snel economisch herstel aan het verliezen is. Het is nog steeds volstrekt onzeker wanneer het omslagpunt komt en het vertrouwen van ondernemers dat het herstel wel snel en hevig zal zijn klinkt toch nu echt minder sterk dan een jaar geleden. Vanaf 2000 is de economische trend in het mkb structureel naar beneden gericht en dat negatieve beeld blijft ook nu intact: de cijfers over het derde kwartaal geven een verdere economische afkoeling in het mkb aan en weliswaar lijkt zich nu enige stabilisatie voor te doen, maar echt hoopgevend is dat niet. Vooral de werkgelegenheidsgroei die in 2003 omslaat in een werkgelegenheids-afname en de pas op de plaats bij investeringen tonen aan dat het mkb steeds sceptischer wordt over een snelle economische opleving. Bovendien wordt de kwetsbaarheid voor loonstijgingen groter, omdat de arbeidsproductiviteit nauwelijks groeit. Onderzoek
Elk kwartaal laat MKB-Nederland door het NIPO onderzoek doen naar de economische situatie bij haar achterban: het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. In deze notitie worden de NIPO-cijfers gepresenteerd tot 31 december 2002 en de verwachtingen voor 2003. In het totaal worden door het jaar meer dan 10.000 mkb-ondernemers ondervraagd.

Pessimistisch
MKB-Nederland constateert dat het mkb in het afgelopen halfjaar aanzienlijk negatiever is geworden over de richting van de Nederlandse economie. Het aantal ondernemers dat denkt dat het in Nederland economisch beter zal gaan is in nog geen jaar tijd gehalveerd. Het aantal ondernemers dat denkt dat de werkloosheid zal dalen is in één kwartaal gehalveerd. Kortom het macrobeeld van het mkb is in een relatief korte periode aanzienlijk pessimistischer geworden.

MKB-Nederland ziet dat het microbeeld zich weliswaar minder snel versomberd dan het macrobeeld, maar realiseert zich ook dat de verwachtingen voor het eigen bedrijf geleidelijk aan wel steeds slechter worden. De verwachtingen voor de omzet, orderpositie en winst dalen vanaf 2000 structureel. Het aantal ondernemers met exportplannen blijft gelijk. De verwachtingen voor 2003 zijn wel fractioneel beter dan die voor 2002, maar daarin zit toch vooral een behoorlijke dosis hoop. Mogelijk dat ook de iets gestegen beurskoersen in oktober en november van vorig jaar enigszins hebben bijgedragen aan het licht positievere sentiment in het vierde kwartaal. Maar gerealiseerd moet worden dat de stabilisatie zich op een verhoudingsgewijs laag niveau voordoet. Echt vertrouwen in de toekomst stralen de cijfers in ieder geval niet uit.
Opvallend is wel dat de tegenvallende afzet niet leidt tot extra exportinspanningen: het aantal ondernemers dat wil gaan exporteren blijft gelijk.
Het baart MKB-Nederland zorgen dat de investeringsbereidheid de afgelopen maanden toch weer wat begint terug te vallen. Niet alleen voelen weinig ondernemers er voor om de capaciteit uit te breiden (investeringen in gebouwen), maar ook diepte-investeringen (machines) worden nu teruggeschroefd en de investeringen in automatisering lopen de afgelopen maanden eveneens terug. Klaarblijkelijk is het mkb momenteel minder geïnteresseerd in verbetering van de arbeidsproductiviteit dan in keiharde kostenbesparingen. Ondernemers gaan zich meer instellen op langdurige economische tegenwind en willen hun kruit liever droog houden. Uit de cijfers blijkt ook dat zij het investeringsklimaat verslechterd vinden, ondanks de lagere rente.

Werkgelegenheid
MKB-Nederland constateert eveneens dat de werkgelegenheidsgroei in het mkb omslaat in een afname. In geheel 2002 groeide het aantal arbeidsplaatsen nog nauwelijks met slechts 4.000 nieuwe arbeidsplaatsen. In 2003 zal de werkgelegenheid in het mkb naar verwachting dalen met enkele tienduizenden banen. Als indicatie moet daarbij worden gedacht aan het verlies van tussen de 25.000 en 50.000 banen. De tijden dat het mkb goed was voor een werkgelegenheidsgroei van ruim boven de 100.000 nieuwe arbeidsplaatsen lijken al weer ver achter ons te liggen. Na het grootbedrijf is nu ook het mkb bezig met een saneringsslag. Positief is dat op termijn de arbeidsproductiviteit kan stijgen, negatief is uiteraard dat de werkloosheid zal oplopen. Het aantal openstaande vacatures ziet MKB-Nederland ook verder dalen. Op dit moment hebben 48.000 mkb-bedrijven 72.000 openstaande vacatures. Ook hier is het contrast met een paar jaar geleden groot: in 2001 nog had het mkb bijna 200.000 openstaande vacatures. Als gevolg van de verslechterende afzetmogelijkheden wordt de groei van de arbeidsproductiviteit in het mkb voor 2003 op een magere ½ % geraamd (hetzelfde percentage als in 2002), waardoor het mkb kwetsbaar is voor loonsstijgingen die boven dit percentage uitgaan. Ook efficiencyverbeteringen (bijvoorbeeld door meer automatisering) helpen dan niets, omdat de afzet immers nauwelijks groeit. In 2004 wordt een arbeidsproductiviteitsstijging van 1¾% verwacht. Voor een deel is die stijging een gevolg van de verwachte economische opleving en deels ook van de sanerings- en efficiencymaatregelen die nu worden getroffen in het mkb.

Malaise
Tenslotte constateert MKB-Nederland dat de economische malaise in het mkb zich ook verbreedt naar de sectoren die afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag. In het afgelopen halfjaar zijn m.n. de winstverwachtingen in de bouw, detailhandel, horeca en dienstverlening verhoudingsgewijs sterk onder druk gekomen, terwijl die sectoren tot voor kort de dans leken te ontspringen. De kwetsbaarheid van deze sectoren is eveneens groter geworden, omdat de
arbeidsproductiviteitsgroei zich er nu rond de 0 of zelfs daaronder bevindt.

Informatie: drs. K.A. Ravesloot