Stadsdeel Amsterdam Centrum


Evaluatie autovrije zondag
---

Op 22 september 2002 organiseerde stadsdeel Amsterdam-Centrum een autovrije zondag in de binnenstad van Amsterdam. Het Amsterdams Bureau voor Onderzoek en Statistiek heeft net als voorgaande jaren deze dag geëvalueerd. Het onderzoek is verricht onder bewoners, bedrijven, bezoekers en culturele instellingen.

Uitkomsten onderzoek

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek kunnen als volgt worden samengevat:


* Bewoners en bezoekers beoordeelden de dag in het algemeen positief.

* Het autogebruik was die dag met 96% gereduceerd ten opzichte van andere zondagen.

* De bekendheid met het fenomeen autovrije zondag bleek afgelopen jaar iets minder te zijn dan vorig jaar. Overigens bleek 70%-80% voldoende geïnformeerd te zijn.

* Het aantal voetgangers is met 75% toegenomen ten opzichte van andere zondagen.

* Het gebruik van het openbaar vervoer nam met 20% toe ten opzichte van andere zondagen.

* Tijdens de autovrije dag heeft een gedeelte van de ondernemers enig omzetverlies geleden ten opzichte van andere zondagen.
* Een ruime meerderheid van ondervraagde bezoekers, ondernemers en bewoners is voor een herhaling in de toekomst.
* De ondervraagden geven de voorkeur aan een zon- of feestdag voor het plaatsvinden van een autovrije dag.

* Ondervraagden geven aan dat ze één tot maximaal twee autovrije dagen per jaar op prijs stellen.

Financiering

Voor de autovrije dag van 2002 was in totaal een bedrag van 454.000,- beschikbaar gesteld uit het Mobiliteitsfonds van de Centrale Stad. De uiteindelijke kosten van dit evenement bedroegen ongeveer 365.000,-

Aanvankelijk leek het erop dat de Centrale Stad de kosten voor de autovrije dag niet meer wilde financieren. In de begroting voor 2003 heeft het stadsdeel geen eigen financiële middelen kunnen opnemen voor het houden van een autovrije dag dit jaar. Tijdens de begrotingsbehandeling in de Gemeenteraad is echter toch een bedrag van 200.000,- beschikbaar gesteld voor de autovrije dag in 2003.

Kleinschaliger

Guido Frankfurther, wethouder Verkeer en Parkeren binnenstad geeft aan dat het stadsdeel nu overweegt een kleinschalige autovrije dag te organiseren binnen de grenzen van het stadshart en wel op zondag 21 september. Evenals vorig jaar zal de autovrij dag samenvallen met de Dam tot Damloop.

"Momenteel kijken we naar de mogelijkheden om met een beperkt budget toch een autovrije zondag te organiseren. Het is immers belangrijk om het vuurtje van de autovrije dag brandend te houden" aldus de wethouder.

Publicatiedatum: 16 januari 2003