Gemeente Maassluis

20-1-2003

Uit de collegevergadering van 7 en 14 januari

Bevoegdheden veiligheidsassistenten

Burgemeester en wethouders hebben besloten de veiligheidsassistenten officieel aan te wijzen als toezichthouder. Dit betekent een uitbreiding van hun toezichthoudende bevoegdheden in bestuursrechtelijke zin. Zij gaan de eerste schakel vormen bij het handhaven van bepaalde artikelen uit de APV en de Milieuverordening. Veiligheidsassistenten krijgen als toezichthouder een officiële status en worden bevoegd inlichtingen te vorderen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld aan een winkelier vragen of er een vergunning is verleend voor een uitstalling en ook inzage vragen in de vergunning. De Maassluise veiligheidsassistenten waren al de ogen-en-oren van de politie. Met deze maatregel worden zij ook formeel de ogen-en-oren van de vergunningverlenende afdelingen. Uitbreiding van de bevoegdheden in strafrechtelijke zin, het opsporen van strafbare feiten, is niet aan de orde. Dit blijft een taak van de politie.

Samenwerking bibiotheekwerk
Burgemeester en wethouders stemmen in met een nader onderzoek naar de mogelijkheden van een samenwerking tussen de bibliotheken Maassluis-Maasland en Schipluiden-Den Hoorn. In het kader van een landelijk opgestart moderniseringsproces voor de bibliotheken is onder regie van de provincie gestart met het vormen van basisbibliotheken. Dit zijn zelfstandige bibliotheken met één of meer vestigingen die in één of meer gemeenten een bibliotheekvoorziening aanbieden. De bibliotheek Maassluis-Maasland voldoet aan de kenmerken van een dergelijke bibliotheek, maar er wordt gekeken naar de mogelijkheden van schaalvergroting. Een definitieve beslissing over een eventuele samenwerking wordt pas genomen als het onderzoek is afgerond (naar verwachting begin 2004).

Perscommuniqué van de collegevergadering van 7 januari

In overleg met de gemeente heeft de Historische Vereniging Maassluis een programma opgesteld voor de herdenking in Maassluis van de watersnoodramp van 1953. Ondanks aanmerkelijke bijdragen van particulieren vertoont de begroting van het programma een tekort. Voor leerlingen van lager en middelbaar onderwijs in Maassluis worden theatervoorstellingen gegeven met als thema de watersnoodramp. Het college van B&W besluit een financiële bijdrage van 6450,- te verstrekken voor deze activiteiten.