ADVIESCOMMISSIE VREEMDELINGENZ

Buitenlandse documenten en dna identificatie

Persbericht van de Adviescommissie voor vreemdelingenzaken

De Adviescommissie voor vreemdelingenzaken (ACVZ) heeft in haar advies over het gebruik van buitenlandse bewijsstukken voor toelating tot Nederland en over DNA-identificatie gewezen op grote problemen in de huidige procedures. Deze onderzoeks- en goedkeuringsprocedures voor buitenlandse documenten zoals bijvoorbeeld geboorte- en trouwakten leiden nu soms tot patstellingen. Dat komt mede omdat niet de 'gebruikende instantie' (Ministerie van Justitie/IND of Ministerie van BZK/Gemeentelijke Basis Administratie) over toelating van de documenten beslissen, maar het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat ministerie beslist soms op grond van formele kenmerken in plaats van over de juistheid van de in die documenten voorkomende gegevens.

De ACVZ stelt het volgende voor:


- De drie betrokken ministeries dienen samen een lijst op te stellen van landen waaruit zoveel probleemdocumenten komen, dat naar die documenten onderzoek moet worden gedaan.

- Het onderzoek moet zich richten op de juistheid van de in de documenten opgenomen gegevens.

- De 'gebruikende' instanties dienen te beslissen over het gebruik van de gegevens op basis van een onderzoeksrapport van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Omdat er binnen de Europese Unie grote verschillen bestaan bij de acceptatie van buitenlandse documenten dient Nederland het initiatief te nemen om te komen tot harmonisatie van die regels binnen de EU. Daarmee kan worden voorkomen dat EU-burgers voor gezinsvorming of gezinshereniging tijdelijk in het EU-land gaat wonen dat de laagste betrouwbaarheidseisen stelt.

Tenslotte beveelt de ACVZ aan dat als een betrokkene gezinshereniging wil en niet direct de juiste afstammingsdocumenten kan verkrijgen hem in daartoe geschikte gevallen moet worden aangeboden de familierelatie door middel van DNA-onderzoek aan te tonen. Dit betekent dat de ACVZ een breder gebruik van DNA-identificatie bij gezinshereniging voorstelt.

Bijlage: Samenvatting advies

Noot voor redactie,