---

Ministerie van Defensie



---

foto: Nieuwe hal Cavaleriemuseum (Museum Ned. Cavaleriemuseum)

Cavaleriemuseum opent nieuwe hal met expositie

20-01-2003

Het Museum Nederlandse Cavalerie op de Bernhardkazerne in Amerfoort beschikt sinds kort over een nieuw, tweede museumgebouw. Afgezien van de permanente expositie van historische tanks en pantservoertuigen, is deze nieuwe ruimte ook geschikt voor tijdelijke tentoonstellingen. De eerste expositie die er te zien is, gaat over de cavalerie in strips.

Op de galerij van de grote hal van het nieuwe gebouw is deze tijdelijke tentoonstelling ingericht. In heel veel stripverhalen, variërend van Lucky Luke en Kuifje tot de Generaal, komt cavalerie te paard of in tanks en pantserwagens voor. Meer dan voldoende om er een grote galerij mee te vullen. Vanaf deze galerij heeft men een mooi overzicht over de voertuigen in de grote hal.

Het nieuwe gebouw stamt uit 1938 en was oorspronkelijk een garage en werkplaats van het 2e Eskadron Pantserwagens, dat was uitgerust met de toen nieuwe Landsverk-pantserwagen. Het gebouw is naar deze pantserwagen genoemd. Vrijwilligers van het museum hebben ruim een jaar gewerkt om de voormalige garage om te bouwen tot expositieruimte. De permanente expositie die hier te zien is, omvat allereerst de Landsverk pantserwagen zelf. Daarnaast ook de moderne tegenhanger, het prototype van het nieuwste verkenningsvoertuig, de Fennek. Voorts zijn er in totaal zes voertuigen uit de Indië-periode 1945-1950 tentoongesteld. In de grote hal zijn naoorlogse tanks en pantserwagens opgesteld zoals de Leopard-tank en de M113-pantserrupsvoertuigen. In totaal biedt deze hal plaats aan acht verschillende tanks en verkenningsvoertuigen.

Het Museum Nederlandse Cavalerie bevindt zich op de Bernhardkazerne in Amersfoort, Barchman Wuytierslaan 198 (vlak bij het dierenpark) en is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 16.00 uur. Militairen, oud militairen, burgerpersoneel van Defensie en veteranen hebben op vertoon van hun identiteitsbewijs gratis toegang. Voor overigen bedraagt de toegangsprijs 4,00 per persoon. (foto: Museum Nederlandse Cavalerie)